1977-1981 YILLARI ARASINDA İNŞA EDİLEN YAPI 2981 SAYILI YASA KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEBİLİR Mİ?

26 Mart 2021 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde toranaga sordu
Sayın hocam belediyemiz mücavir alanı içerisinde yer alan bir adet un fabrikası 1977-1981 yılları arasında inşa edilmiş ve bu işletmenin 1982 yılında faaliyete geçtiğine dair elimizde bilgi ve belgeler mevcut olup, ilgili yapıya 2981 Sayılı Yasa Kapsamında ''Yapı Kullanma İzin Belgesi Almış Sayılan Yapılardandır'' şeklinde bir belge vermek istiyoruz. İlgili bina yaklaşık 20 yıldır faal olmayıp el değiştirmiştir. Yeni sahiplerince fabrikanın yeniden faaliyete geçirilmesi düşünülmekte olup, fabrikaya yatırım yapabilmek için bizden yapı kullanma izin belgesi veya yapı kullanma izin belgesi yerine geçebilecek bir yazı istenmektedir. İlgili yasa kapsamında veya başka herhangi bir imar mevzuatı kapsamında ilgili binaya böyle bir belge vermemiz mümkün müdür?

Not: Belediyemizin kuruluş tarihi 1951 yılı olup, ilimiz 01.06.1983 tarihinde imar düzenine tabi tutulmuştur.

27 Mart 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli okuyucumuz

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilmesi İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun  Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne  Dair Kanun  ile İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun işlem yapılmak suretiyle yapılır. Anılan Yönetmelikte Genel ve Özel şartların ne olduğuna dair hükümlere yer verilmiştir.

2981 sayılı Kanunun 3290 sayılı Kanunla değişik 9 uncu maddesine göre

a) Müstakilen kendisine ait arsa üzerinde imar mevzuatına aykırı yapı yapılmış ise;

1. Yapı, korunacak durumda ise, müracaat dilekçesine ekli tespit ve değerlendirme belgelerine göre gerekli harçlar tahsil edilmek suretiyle hemen,

2. Yapı, ıslah edilerek korunacak durumda ise, ıslah edildikten sonra hemen,

Yapı ruhsatı veya kullanma izni verilir.

Daha önce, imar mevzuatına aykırı olarak ruhsat verilipte, bu ruhsata ve eklerine göre inşa edilen veya inşa halindeki yapılarla, her ne sebeple olursa olsun ruhsat ve kullanma izni iptal edilen yapılar için, tehlike arz edenler ve 14 üncü madde kapsamında kalanlar hariç, daha önce verilen ruhsat ve kullanma izinleri kazanılmış hak kabul edilir. Bu gibi yapılardan ayrıca harç ve para cezası alınmaz. Köy muhtarlarından alınan her türlü izin, ruhsat ve iskan bu Kanun kapsamında olup, ruhsatlı ve iskanlı yapılar sayılır. Yalnız konutlar hariç, iş yeri, imalathane ve fabrikalar bu Kanuna göre hesap edilecek bina inşaat harcı ve ekli cetvele göre tahakkuk edecek harcı ödemek zorunda olduğu belirtilmiştir.

Diğer taraftan, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun  Yapı Kullanma iznine ilişkin 30 uncu maddesinde; Yapı tamamen bittiği takdirde tamamının, kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı takdirde bu kısımlarının kullanılabilmesi için inşaat ruhsatını veren belediye, valilik  bürolarından; 27 nci maddeye göre ruhsata tabi olmayan yapıların tamamen veya kısmen kullanılabilmesi için ise ilgili belediye ve valilikten izin alınması mecburidir. Mal sahibinin müracaatı üzerine, yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin tespiti gerekir.

Belediyeler, valilikler mal sahiplerinin müracaatlarını en geç otuz gün içinde neticelendirmek mecburiyetindedir. Aksi halde bu müddetin sonunda yapının tamamının veya biten kısmının kullanılmasına izin verilmiş sayılır.

Bu maddeye göre verilen izin yapı sahibini kanuna, ruhsat ve eklerine riayetsizlikten doğacak mesuliyetten kurtarmayacağı gibi her türlü vergi, resim ve harç ödeme mükellefiyetinden de kurtarmaz.

Anılan Kanun’un Kullanma izni alınmamış yapılar başlıklı 31 inci maddesinde İnşaatın bitme günü, kullanma izninin verildiği tarihtir. Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılarda izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılmazlar. Ancak, kullanma izni alan bağımsız bölümler bu hizmetlerden istifade ettirileceği,  Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar başlıklı 32 nci maddesinde de; Bu Kanun hükümlerine göre; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine veya ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce  tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur.

Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılır.

Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister.

Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.

Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.

İdare tarafından ruhsata bağlanamayacağı veya aykırılıkların giderilemeyeceği tespit edilen yapıların ruhsatı üçüncü fıkrada düzenlenen bir aylık süre beklenmeden iptal edileceği  ve mevzuata aykırı imalatlar hakkında beşinci fıkra hükümleri uygulanacağı hükmüne yer verilmiştir.

Bütün bu mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda; geçmişe yönelik bir işlem yapılamayacağı yani yapı izin belgesi veya bunu tevsik edebilecek bir belgenin verilemeyeceği bunun sorumluluk doğuracağı, ancak mevzuata uygun olarak 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 30 ve takip eden maddeleri uyarınca belediyenize müracaat edilerek Planlı Alanlar Yönetmeliğine uygun olarak yeniden işlem tesis edilebileceği düşünülmektedir.