Olağan meclis toplantısında meclis üyesinin gündeme konu ekleme talebi

1 Nisan 2021 2- Belediye Meclisi kategorisinde ÇINARCIK BELEDİYESİ sordu
1 Nisan 2021 ÇINARCIK BELEDİYESİ yeniden gösterildi
5393/21 md. ikinci paragrafında   "Her ayın ilk toplantısında belediye başkanı ve meclis üyeleri belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilir. Öneri, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kabul edildiği takdirde gündeme alınır. " denilmiştir.

Sayın hocam; belediye meclisimizin olağan toplantısında meclis üyesinin belediye iş ve işlemleri ile ilgili gündeme konu eklemesi talebini meclis başkanı oylamaya sunmak zorundamıdır?  Meclis üyelerinden gelen talebi Meclis Başkanı gündeme alınmasını istemiyorsa nasıl bir yol izlenmelidir?

1 Nisan 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli okuyucumuz,

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Gündem başlıklı 21 inci maddesinde meclisin nasıl ve ne şekilde toplanacağına ilişkin hükme yer verilmiştir.

Birinci paragrafında belirtildiği gibi gündemi belirlemeye belirleme yetkisi belediye başkanına verilmiştir. Ancak; sorunuzda belirtildiği gibi 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 21 inci maddesinin ikinci paragrafında   "Her ayın ilk toplantısında belediye başkanı ve meclis üyeleri belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilir. Öneri, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kabul edildiği takdirde gündeme alınır” hükmü bulunmaktadır.

Diğer taraftan Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin Toplantı gündemi ve duyurulması başlıklı 8 inci maddesinde ise meclis toplantılarının ilk gününde belediye başkanı ve üyelerin belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebileceği önerinin toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kabul edilmesi ile gündeme alınacağı hükme bağlanmıştır.

Kanun ve Yönetmelik hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda toplantının ilk gününde olması koşuluyla belediye başkanı ya da meclis üyelerinin belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebileceği Önerinin, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kabul edilmesi halinde gündeme alınması gerektiği meclis toplantısının ilk gününde gündeme alınması önerilen konuyla ilgili teklifin gündeme alınıp alınamayacağı hususunda belediye meclis başkanının bir rolünün bulunmadığı  düşünülmektedir.