Sözleşmeli mühendisler ile ilgili Sorum aşağıdadır.

2 Nisan 2021 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Bilal sordu
Belediyeler de Sözleşmeli memur olarak görev yapan, mühendislerin, çalıştıkları belediyeler de 657 kanunu kapsamında çalışan memurların az olduğu zaman, Harcama yetkilisi olabilme durumu var mıdır?

2 Nisan 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli okuyucumuz,

Belediyenin hizmet ve faaliyetlerini etkili, ekonomik, verimli, hukuka uygun bir şekilde yürütmesi bakımından  teşkilatlanmasını gözden geçirmek suretiyle hizmet ve faaliyetlerini kesintisiz bir şekilde yürütmek ve sonuçlandırmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Uygulama Yönetmelikleri ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 48 ve 49 uncu maddelerine uygun olarak  belediye teşkilatını oluşturması asli ve süreklilik arz eden görevlerin memur eliyle yürütülmesini sağlayacak tedbirleri alma sorumluluğu bulunmaktadır.

Memur azlığı vb. durumlar gerekçe gösterilmek suretiyle mevzuata aykırı iş ve işlem yapılamayacağını öncelikle belirtmek isteriz. Sözleşmeli personel hangi alanda/pozisyonda belediyede istihdamı öngörülmüş ise kendisine o pozisyondan  başka bir alanda görev, yetki ve sorumluluk yükletilmesine yasal imkan bulunmamaktadır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun Harcama yetkisi ve yetkilisi başlıklı 31 inci maddesine göre bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir. Bu görevin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A  maddesinde ifade edildiği gibi,  Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilen memur eliyle yürütülmesi esastır.

657 sayılı Devlet memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre istihdam edilen personelin tabi olduğu usul ve esasları belirleyen; 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 6. maddesinde "İlgililer sözleşmelerinde belirtilen görev dışında başka bir işte çalıştırılamaz " hükmü bulunmaktadır.

Benzeri konuda, Devlet Personel Başkanlığı'nın 25/04/2011 tarihli ve 7454 sayılı görüşünde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi çerçevesinde sözleşmeli istihdam edilen mühendislerin birim amiri olarak görevlendirilemeyeceği yönünde görüş bildirmiştir.

Bu durumda müdür/amir tarafından yerine getirilmesi gereken harcama yetkilisi görevi ödenek verilen birimin müdürü/amiri durumunda kişiler tarafından yürütülmesi gerekirken; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B kapsamında belediyenin iş programlarında yer alan projelerinin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zorunlu ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösterilen geçici işlerde, belediye meclisi tarafından,  Norm kadro standartlarına uygun olarak ihdas edilen kadrolarda, münhal bulunan kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle ,mali yılla sınırlı olarak çalıştırılan  sözleşmeli personel tarafından yürütülmesi olanaklı değildir.