Değerli okuyucumuz,
Maaş ve ücretlerin nasıl ve ne oranda haczedilebileceği 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nun 83 ve m. 355 inci madde hükümlerinde gösterilmiştir.
2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nun Kısmen haczi caiz olan şeyler başlıklı 83 üncü maddesi uyarınca; maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.
Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.
Maaş ve ücretlerin kesilmesinde usul başlıklı 355 inci maddesi uyarınca; Devlet işlerinde veya hususi müesseselerde bulunan borçlu memur veya müstahdemlerin maaş ve ücretlerinden kesilmesi için icra dairelerinden yapılacak tebligatın kanuni muhatapları haczin icra edildiğini ve borçlunun maaş ve ücreti miktarını nihayet bir hafta içinde bildirmeğe ve borç bitinceye kadar icra dairesinin tebligatı mucibince haczolunan miktarı tevkif edip hemen daireye göndermeğe mecburdurlar.
Bu durumda çalışanın doğum ve ölüm yardımı dışında her türlü nakdi hak ve menfaatlerinin ödenmesinde aile yardımı, çocuk yardımı gibi nakdi yardım ve ikramiyeler de dahil olmak üzere maaş ve ücretlerinin hacze konu olabileceği düşünülmektedir.