Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

İmar Planı Değişikliğine Dair değer Artış Payı Hakkında Yönetmelik gereği Madde 10 Hakkında;

154 gösterim
6 Nisan 2021 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Emin sordu
7 Nisan 2021 Emin düzenledi

15 Eylül 2020 tarih 31245 Sayısı İle yürürlüğe giren İmar Planı Değişikliğine Dair değer Artış Payı Hakkında Yönetmeliği Madde 10 da; (1) 'İmar planı değişikliği teklifi, plan değişikliğine konu alan sınırları içinde yer alan taşınmaz sahiplerinin tamamının veya vekillerinin noter onaylı vekâlet bilgilerini içeren bir dilekçeyle idareye verilerek başvuru yapılır.'  hükmü var.

Belediye tarafından yapılacak 1/1000 imar planı değişikliğinde etkilenen parsel sahiplerinden muvafakat alma şartı  var mı? Yukarıda ki maddeyi nasıl yorumlarız? Teşekkürler

1 cevap

6 Nisan 2021 C.Özyardımcı cevapladı
8 Nisan 2021 C.Özyardımcı düzenledi
Değerli okuyucumuz,

Arazi ve arsa düzenlemesine ilişkin temel hukuki kurallar “İmar Kanunu” ve “Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Hakkında Yönetmelik ” ile getirilmiştir.

Arazi ve arsa düzenlemesine ilişkin İmar Kanunu’nun 18 nci  maddesin gereğince: “İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re'sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeler yetkili kılınmıştır.

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 14 üncü maddesine göre, belediye veya valilikler, imar planlarının uygulanması sırasında, bir gayrimenkulün tamamını kamulaştırmadan o yerin muayyen saha, yükseklikte ve derinliğindeki kısmı üzerinde kamu yararı amacıyla irtifak hakkı tesis edebilir. Belediyeler veya valilikler, mümkün olan yer ve hallerde mal sahibinin muvafakatiyle, bedelsiz irtifak hakkı verme karşılığında, bedelsiz irtifak hakkı tesis edebilir.

Düzenleme alanında bulunan imar adalarında, asgari parsel büyüklüğünü karşılamak kaydıyla, imar uygulama alanında kalan hisseli arsa ve araziler; hisse sahiplerinin muvafakati hâlinde veya fiilî kullanım esasına göre müstakil hâle getirilebilir.

İmar Kanunu’nda arsa düzenlemesine esas olan parselasyon planlarına ilişkin 19. maddedeki düzenleme de şöyledir: “ İmar planlarına göre parselasyon planları yapılıp, belediye ve mücavir alan içinde belediye encümeni, dışında ise il idare kurulunun onayından sonra yürürlüğe girer. Bu planlar bir ay müddetle ilgili idarede asılır. Ayrıca mutat vasıtalarla duyurulur. Bu sürenin sonunda kesinleşir. Tashih edilecek planlar hakkında da bu hüküm uygulanır. Kesinleşen parselasyon planları tescil edilmek üzere tapu dairesine gönderilir. Bu daireler ilgililerin muvafakatı aranmaksızın, sicilleri planlara göre re'sen tanzim ve tesis edilir.

Düzenlenmiş arsalarda bulunan yapılara, ilgili parsel sahiplerinin muvafakatları olmadığı veya plan ve mevzuat hükümlerine göre mahzur bulunduğu takdirde, küçük ölçüdeki zaruri tamirler dışında ilave, değişiklik ve esaslı tamir izni verilemez.

15 Eylül 2020 tarih 31245 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İmar Planı Değişikliğine Dair değer Artış Payı Hakkında Yönetmeliğin  10 uncu maddesindeki hüküm gereğince, İmar planı değişikliği teklifi, plan değişikliğine konu alan sınırları içinde yer alan taşınmaz sahiplerinin tamamının veya vekillerinin noter onaylı vekâlet bilgilerini içeren bir dilekçeyle idareye verilerek başvuru yapılması gerektiği açıklanmıştır.

Ancak; belediye tarafından yapılması düşünülen 1/1000 lik imar planı değişikliğinden etkilenecek parsel sahiplerinden muvafakat almaya gerek bulunmadığı düşünülmektedir.
...