Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Meclis toplantısında Faaliyet raporlarınını görüşülmesi

213 gösterim
7 Nisan 2021 5- Mali Hizmetler kategorisinde MUSTAFA YILMAZ sordu
NİSAN  Ayı meclis toplantılarında faaliyet raporları görüşülmektedir.Faaliyet raporunun görüşülmesine geçildiği zaman Belediye Başkanı meclis salonundan dışarıya çıkarak yerine meclis birinci başkan vekili geçer.Birinci başkan vekili  yoksa ikinci başkan vekili oda yoksa bir tutanakla tespit edilerek  toplantı yapılmaksızın kapatılır. denilmektedir.

Buna göre

1  -  Nisan ayı ilk toplantısında iki başkan vekilide toplantıya gelmedi.Toplantı bir hafta ileri tarihe , ertelendi.ikinci toplantıyada iki meclis başkan vekilleri yine gelmedi.Bu durumda meclisi kim idare edecektirki faaliyet raporu görüşülsün.

1 cevap

7 Nisan 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli okuyucumuz,

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 19 uncu maddesi uyarınca; Yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü toplantı meclis başkan vekilinin başkanlığında yapılır.

Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin Meclis Toplantıları başlığını taşıyan 6 ncı maddesinde Meclisin başkanlık divanı, encümen ve denetim komisyonu üyeliği seçiminin yapılacağı, faaliyet raporu, bütçe ve kesin hesabı ile belli bir ayda görüşülmesi zorunlu olan konuların görüşüleceği ayların dışında bir ay tatil kararı alabileceği hükmüyle başkanlık divanı, encümen ve denetim komisyonu üyeliği seçiminin yapılacağı, faaliyet raporu, bütçe ve kesin hesabı ile belli bir ayda görüşülmesi zorunlu olan konuların görüşüleceği aylardaki  toplantıların kesintisiz, etkili, verimli ve düzenlilik içerisinde yapılmasına yönelik tedbirlerin alındığı görülmektedir.

Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 9 uncu maddesi uyarınca, yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü oturuma, meclis başkan vekili başkanlık yapar.

Meclis birinci ve ikinci başkan vekilinin de bulunmaması durumunda, varsa katip üyeler, yoksa en genç iki meclis üyesi tarafından imzalanmış tutanakla durum tespit edilerek toplantı yapılmaksızın meclis kapatılacağı hükme bağlanmıştır.

Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin Meclisin Feshine ilişkin 14/A maddesi uyarınca belediye meclisi, kendisine Kanunla verilen görevleri süresi içinde yapmayı ihmal eder ve bu durum belediyeye ait işleri sekteye uğratırsa ya da görev alanına girmeyen siyasi konularda karar alırsa, belediye meclisinin feshi için Kanunun 30 uncu maddesinde yer alan hüküm doğrultusunda işlem yapılır.

Bu durumda  belediye faaliyet raporunun görüşüleceği çok önemli ve hassasiyet taşıyan bir konuda karar alınması gerekirken meclis toplantısının yapılamaması  ile belediye meclisinin, kendisine Kanunla verilen görevleri süresi içinde yapmayı ihmal etmiş sayılacağı ve bu durumun belediyeye ait işleri sekteye uğratması bağlamında eylem sayılması gerektiğinden 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 30 uncu maddesi ile Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 14/A maddesi hükümleri gereğince belediye meclisin feshine ilişkin işlem tesis edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
...