Ayni ve nakdi sosyal yardımlarda belediyeler belirli bir bütçe oranı ile sınırlandırılmış mıdır ? Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

16 Nisan 2021 5- Mali Hizmetler kategorisinde uzayguven sordu
Yıl bazında belediyelerin yapabileceği ayni ve nakdi yardım limiti var mıdır ? Bir limit var ise bu limit nedir, neye göre belirlenir ?

16 Nisan 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli okuyucumuz,

Belediyenin hizmet ve faaliyetlerinin yürütülmesinde verilen bütçe ödeneğini aşmayacak şekilde ödenek kullanılması mevzuat gereğidir. Özellikle ayni ve nakdi yardımların belde sakinlerine ulaştırılmasında kriterlerin belirlenmesi yani kimlere ne şekilde yardım yapılabileceğinin belirlenmesi, belediyenin mali imkanları ölçüsünde ve bütçe ödeneklerini aşmayacak şekilde belli bir plan ve program uygulanması esastır. Ödeneklerin kullanılmasında ise herhangi bir parasal sınır konulmamış olup ödeneklerin aşılmaması şarttır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 8 inci maddesindeki hesap verme sorumluluğu çerçevesinde; her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanların, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu oldukları ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorunda oldukları hususunun hatırlatılması kayda değer görülmüştür.