2021/8 covid genelgesi nedeniyle kiraların iptal veya erteleme söz konusumudur

19 Nisan 2021 5- Mali Hizmetler kategorisinde Mehmet Nuri ŞAN sordu
14. 04.2021 tarihli 2021/8 sayılı covid 19 kısmi kapanma genelgesi nedeniyle faaliyetleri durdurulan iş yerlerinin kira bedellerinin iptal veya erteleme yapılması gibi bir durum var mı

20 Nisan 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli okuyucumuz,

Genelde sorularınızı sormadan önce kendinizce bir ön araştırma yaparak bulgularınızdan sonra tereddüte düştüğünüz soruların soru -cevap platformuna  yöneltilmesini tavsiye ediyoruz. Ancak bu tavsiyelere uyulmadığını üzülerek görüyoruz. Ayrıca abonemiz olmayanlara cevap vermediğimizi belirtmek isteriz. Sorunuza gelince;

7/04/2020 tarihli ve 31102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Yeni koronavirüs (covıd-19) salgınının ekonomik ve sosyal Hayata etkilerinin azaltılması hakkında kanun ile Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına Dair kanun ve bu kanunun uygulanmasıyla ilgili olarak  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün 19/03/2020 tarih ve 71188846/010.06.02-73334 (2020/7) sayılı genelgesiyle yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün 28/04/2020 tarih ve 14399437/91944 sayılı Görüş yazılarında;

Büyükşehir belediyeleri, belediyeler, il özel idareleri ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinin mülkiyetinde veya tasarrufunda olan taşınmazlara ilişkin olarak ilgili mevzuatınca yapılan satış, ecrimisil ve kiralamadan kaynaklanan bedellerin veya tutarların, 19/3/2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken kısımlarının 3 ay ertelenmesine büyükşehir belediyeleri, belediyeler, il özel idareleri ve birliklerde meclis; bağlı kuruluşlarda ise yetkili karar organı yetkilidir.

Bu süreler, bitiminden itibaren ilgisine göre Çevre ve Şehircilik Bakanı veya İçişleri Bakanı tarafından 3 aya kadar uzatılabileceği. Söz konusu alacaklar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edileceği.

Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin faaliyette bulunmadığı döneme ilişkin olarak kira bedelleri tahsil edilmeyeceği.

Hükümlerine yer verilmiştir.

Yukarıdaki hususlarla ilgili bilgi sahibi iseniz geçen yıl bu dönemde, yani 19/03/2020 tarihinden itibaren 3 aylık bir dönem için ilgili mevzuat hükümlerine uygun işlemleri uygulamış olmanız gerekirdi.

Ancak; 2021/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı genelgesinin Covid 19 kapsamında Çalışanlara Yönelik Tedbirlere ilişkin olduğunu genelgeyi okumadığınızdan olacak ki alakası olmayan soruyu yönelttiğiniz görülmektedir.

Bu bağlamda sorunuzda bahsettiğiniz gibi mevcut durumda kira bedellerinin iptali ya da ertelemesinin söz konusu olmadığını ve bahsettiğiniz genelgede böyle bir hususa yer verilmediğini belirtmek isteriz.