28 Nisan 2021 5- Mali Hizmetler kategorisinde Yaşar sordu

Mühendis Kadrosundan Yükselme Sınavı ile İmar ve Şeh. Müdürlüğü kadrosuna 657 68/b ye yapılan atamalarda Atandığı GİH İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Özel hizmet tazminatı olan 4 ncü derece 68 orandan mı alır yoksa Mühendislik Özel hizmet tazminatı 152 den mi ödenir.?

657 sayılı kanun Madde 69 – (Değişik: 29/11/1984 – KHK-243/11 md.

Bu suretle atanan memurların aylıkları kazanılmış hak dereceleri üzerinden ödenir. Ancak kazanılmış aylık dereceleri ve kariyer hizmet sınıfları için tesbit edilen ek gösterge, zam ve tazminatlar ile atandıkları görevlerin ek gösterge, zam ve tazminatlarının farklı olması halinde fazla olanı ödenir.

yan ödeme kararnamesi

Esas alınacak sınıf, kariyer, kadro ve görev unvanları

MADDE 3 - (1) a) I sayılı Cetvelin (A), (D), (E), (F), (G) ve (H) bölümlerinde yer alan zamlar ile II sayılı Cetvelin (A), (B) ve (D) bölümlerinde yer alan özel hizmet tazminatının ödenmesinde;

1) Kurumların 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerinde yer alan kadro unvanları,

2) Kamu iktisadi teşebbüslerinin 233 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelere göre tespit olunan kadro unvanları,

3) (1) ve (2) numaralı alt bentler dışında kalan çeşitli mevzuat hükümlerine göre verilmiş unvanlı ve unvansız kadrolarda, kadro veya görev unvanları,

b) I sayılı Cetvelin (B) ve (C) bölümlerinde yer alan zamlar ile II sayılı Cetvelin (C), (E) ve (F) bölümlerinde yer alan özel hizmet tazminatının ödenmesinde, anılan bölümlerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, personelin işgal ettiği kadronun sınıfı ve kariyeri,

c) III sayılı Cetvelde yer alan diğer tazminatların ödenmesinde Cetveldeki düzenlemeler esas alınır.

sözlü olarak sorduğumuz diğer kurumların bazıları Özel hizmet hangisi yüksekse ondan alır diyor, bazı kurumlarda da TH den GİH geçtiğinden Müdürlüğün tazminatlarını alır diyor. Bazıları 69 maddeye istinaden yüksek olan ödenir diyor. Bazılarıda 69 ncu madde dikkadete alınmaz yan ödeme kararnamesine göre atandığı müdürlük ten alınır deniyor.

Hocam , size göre hangisini uygulamalıyız?

28 Nisan 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli okuyucumuz,

Öncelikle konunun tarafınızca incelendiği ve araştırıldığı görüldüğünden memnuniyetimizi  ifade etmek isteriz.. Temennimiz platforma soru yönelten tüm üyelerimizin konu hakkında ön inceleme araştırma yaptıktan sonra fikirlerini de beyan ederek soruyu sormalarıdır.

Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin halen yürürlükteki 2006/10344 sayılı B.K.K’nın 3’ üncü maddesinde sizin de belirttiğiniz ve dökümünü verdiğiniz gibi, esas alınacak sınıf, kariyer, kadro ve görev unvanlarının;

c) III sayılı Cetvelde yer alan diğer tazminatların ödenmesinde Cetveldeki düzenlemeler,

esas alınacağı belirtilmiştir.

Bu durumda,  bahsi geçen kişi 1’inci derece GİH müdür olsaydı % 155 oranında özel hizmet tazminatı alabilecekti, ancak mühendislik kariyerine sahip İmar ve Şehircilik Müdürünün 4’üncü derecede olmasından dolayı,  G.İ.H. sınıfında Özel Hizmet Tazminatı Grup-15, 1’inci sırada yer alan 4. Derece Müdür karşılığı % 68 oranında olması gerektiği değerlendirilmiştir.