Belediye Başkanı Belediye Bütçesinin temsil ve ağirlama giderlerinden personele iftar yemeği verebilirmi?

9 Mayıs 2021 9- Diğer kategorisinde DERECİK BELEDİYESİ sordu
Mübarek Ramazan ayı münasebetiyle Belediye Başkanımız Belediye Personeline iftar yemeği vermek istiyor.Yemek bedeline isabet eden giderleri belediye bütçesi temsil ve ağırlama giderlerinden ödeme yapabilirmiyiz.? Saygılarımla iyi çalışmalar.

10 Mayıs 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli okuyucumuz,

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 38 inci maddesine göre belediyelerde Temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanma yetkisi beldenin mümessili ve belediyenin en üst amiri olan belediye başkanına verilen görev ve yetkilerdendir. Belediyenin giderleri 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 60’ ıncı maddesinde bentler halinde tek tek sayılmış bulunmaktadır. Temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri bu giderler arasında sayılmış bulunmaktadır.

İçişleri Bakanlığı’nın 25.4.1984 gün ve 27302 sayılı onayı ile yürürlüğe konulan ve halen yürürlükte bulunan Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama Ve Tören Giderleri Yönergesi uyarınca; görevle ilgili olmak şartıyla Temsil giderleri beldede başarılı çalışmaları görülenler için toplantılar düzenlemek, Kupa ve benzeri teşvik uygulamalarında bulunmak, Gerçek ve tüzel kişilere plaket, ödül ve hediye vermek, çiçek göndermek, Beldede göreve başlayan veya ayrılan protokole dahil kişiler için toplantılar düzenlemek ve hediye vermek, için yapılır.

Ağırlama ise, beldenin misafiri durumunda olan; Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri, Hükümet Merkezi veya diğer illerin protokolüne dahil kişiler, Yabancı ülke temsilcileri veya konuklar, Sanat, bilim, kültür ve spor dallarında temayüz etmiş kişilere, Basın mensuplarına, Beldenin kalkınmasında katkısı olanlara veya olacağı anlaşılanlara, bu kişilerin eşleri ve refakatindeki görevlilere geleneklere ve davetin usulüne göre, ağırlama, konuklama, konutlandırma ve bu işlerle ilgili olarak hazırlıkların gerektirdiği giderlerle ziyafet, kokteyl, hediye, çiçek, bahşiş ve taşıma giderleri şeklinde yapılabilmektedir.

Açıklanan mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda belediye başkanının belediye bütçesinden belediye personellerine iftar yemeği veremeyeceği böyle bir harcamanın yapılması halinde görevlilere mali sorumluluk getireceği değerlendirilmektedir.