Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçe belediyeye ait arsanın kamulaştırılması hakkında

103 gösterim
18 Mayıs 2021 9- Diğer kategorisinde Atilla YILDIZ sordu

Büyükşehir Belediyesi tarafından Belediye Başkanlığımıza ait arsanın kamulaştırılması için tarafımıza yazı yazmıştır. İlçe belediyesi olarak kamulaştırma işlemi için meclis kararı veya encümen kararı alınması gerekli midir. yoksa sadece Belediye Başkanının yetkisinde midir.? 1 parselde ilçe belediyesi ile vatandaş hisseli olan yerlerde ilçe belediyesi bu alanı büyükşehir belediyesi kamulaştırma işlemi yapılabilir mi?

1 cevap

20 Mayıs 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli okuyucumuz,

             Kamu tüzelkişilerinin ve kurumlarının sahip oldukları taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakları diğer bir kamu tüzelkişisi veya kurumu tarafından kamulaştırılamaz. 2942 sayılı Kanun’un 30’uncu maddesinde aynen; 

Kamu tüzelkişilerinin ve kurumlarının sahip oldukları taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakları diğer bir kamu tüzelkişisi veya kurumu tarafından kamulaştırılamaz.

Taşınmaz mala; kaynak veya irtifak hakkına ihtiyacı olan idare, 8 inci madde uyarınca bedeli tespit eder. Bu bedel esas alınarak ödeyeceği bedeli de belirterek mal sahibi idareye yazılı olarak başvurur. Mal sahibi idare devire muvafakat etmez veya altmış gün içinde cevap vermez ise anlaşmazlık, alıcı idarenin başvurusu üzerine Danıştay ilgili idari dairesince incelenerek iki ay içinde kesin karara bağlanır.

             Taraflar bedelde anlaşamadıkları takdirde; alıcı idare, devirde anlaşma tarihinden veya Danıştay kararının tebliği tarihinden itibaren otuz gün içinde, 10 uncu maddede yazılı usule göre mahkemeye başvurarak, kamulaştırma bedelinin tespitini ister. Bu durumda yapılacak yargılamada mahkemece, 29/6/1938 tarihli ve 3533 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz.

             Mahkemece, 10 uncu maddede öngörülen usule göre kamulaştırma bedeli olarak tespit edilen miktarın, peşin ve nakit olarak mal sahibi idareye verilmek üzere belirleyeceği bir bankaya yatırılması ve yatırıldığına dair makbuzun ibraz edilmesi için alıcı idareye onbeş gün süre verilir. Gereken hallerde bu süre bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabilir. Alıcı idare tarafından kamulaştırma bedelinin mal sahibi idare adına bankaya yatırıldığına dair makbuzun ibrazı halinde mahkemece, taşınmaz malın alıcı idare adına tesciline ve kamulaştırma bedelinin  mal sahibi idareye ödenmesine karar verilir ve bu karar, tapu dairesine ve paranın yatırıldığı bankaya bildirilir. Tescil hükmü kesin olup tarafların bedele ilişkin temyiz hakları saklıdır.

             Bu suretle devir alınan taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakkı, sahibinden kamulaştırma yolu ile alınmış sayılır ve devir amacı veya devreden idarenin izni dışında başkaca bir kamusal amaçla kullanılamaz. Aksi takdirde devreden idare, 23 üncü madde uyarınca taşınmaz malı geri alabilir. Bu husus tapu kütüğünün beyanlar hanesine şerh verilir.

İçişleri Bakanlığının güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve il özel idareleri dâhil mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerine ait taşınmazlar, kaynak veya irtifak hakları, Cumhurbaşkanı kararıyla resen Hazine adına tescil ve İçişleri Bakanlığına tahsis edilir. Taşınmazın bedeli, tescil işleminden itibaren altmış gün içinde bu Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen kriterler de dikkate alınmak suretiyle valiliklerce resen tespit edilir. Bedele ilişkin itirazlar Danıştay’a yapılır. İtirazlar tescil işlemini durdurmaz. Mahkemelerce ihtiyati tedbir ve yürütmenin durdurulması kararları verilemez, 3533 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu taşınmazlara ilişkin olarak ihtiyaç duyulan imar planı değişiklikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca resen yapılır veya yaptırılır.” Denilmektedir.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18/h  maddesinde aynen; Mahallî müşterek nitelikteki hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde taşınmaz almak, kamulaştırmak, satmak, kiralamak veya kiraya vermek, trampa etmek, tahsis etmek, bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesis etmek. Hükmü bulunmaktadır.

Mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda; taşınmazın devri hususunda öncelikle belediye meclisinden karar alınması alınacak karardan sonra belediyenizin büyükşehir belediyesine kararını bildirmesiyle 2942 sayılı Kanun’un 30’uncu maddesinin uygulanarak idareler arasında taşınmaz malın devrinin gerçekleştirilebileceği,  Belediyenizce encümen kararı alınmasını gerektirecek bir hususun bulunmadığını,

Belediye ile müşterek hissedarlar hakkında ise 2942 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin uygulanması suretiyle idarenin bedelde anlaşarak kamulaştırma yapabileceği anlaşmanın sağlanamaması halinde anılan kanunun 10’uncu maddesi uyarınca işlem yapılarak kamulaştırmanın sonuçlandırılabileceği düşünülmektedir.

...