Açık İhale Usulü İhalede Teklif Çıkmaması ve Pazarlık Usulü İhaleye de Girecek İsteklinin Olmaması Durumunda Mal Alımının Doğrudan Temin İle Yapılması

18 Mayıs 2021 8- İhale kategorisinde toranaga sordu
Sayın hocam iyi çalışmalar dilerim. Sayın hocam belediyemiz hizmet araçlarında kullanılmak üzere 47374 S.K.19.Maddesi Açık İhale Usulü ile almayı planladığımız 32.000 LT akaryakıt ihalesine herhangi bir katılım olmadı ve ihaleyi iptal ettik. İlçemizde 2 adet akaryakıt istasyonu bulunmakta olup, bu iki firma da ihaleye girmek istemediklerini belirtmektedir. Hal böyle olunca mecburen ilgili kanunun 21.Maddesi (a) bendi gereğince Pazarlık Usulü ile ihale yapmayı düşündük ancak bu iki firma yine ihaleye girmeyeceklerini beyan ettikleri için Pazarlık Usulü ihale yapmanın da çözüm olmayacağı anlaşılmış ve Pazarlık Usulü İhaleden de vazgeçilmiştir.  Bir yıl boyunca kullanacağımız akaryakıtın tamamını bir kalemde topluca alıp depolama şansımız olmadığı için önceki yıllarda ihaleyi alan istasyondan araçlarımız akaryakıtı güne birlik ikmal ederek  almaktaydı. Bu durum nedeniyle de yapacağımız akaryakıt ihalesine çevre ilçe veya illerden katılım olsa dahi ilgili akaryakıt alımını yapamamaktayız. Bu durum nedeniyle de hali hazırda yaptığımız ve yapacağımız akaryakıt ihalesine ilçe dışından katılım olmamaktadır. Mevcut bu zorunlu durum düşünülürse, bir yıl boyunca kullanacağımız akaryakıtı her ay fatura kestirmek üzere doğrudan temin yolu ile alırsak herhangi bir yasal sorumluluk doğurur mu? Konu hakkında bilgi ve önerilerinizi arz ederiz.

20 Mayıs 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli okuyucumuz,

İlçenizde birden fazla akaryakıt bayii mevcutken belediyeniz ihalesine katılım olmaması  ve teklif verilmemesini anlayamadık. Sorunuzda ise iki defa açık ihale yöntemiyle akaryakıt alımı ihalesi planladığınız katılım olmadığını bu nedenle iptal ettiğinizi belirtmişsiniz. Bir kere yapılan ihalede katılım olmaması iptal değil ihalenin yapılamamasıdır. İhale komisyonu kararında katılım olmadığını tutanak altına alarak ihalenin yapılamadığını karar altına almış olması gerekirdi. İkinci ihaleye de katılım olmadığı durumda aynı işlemi yapmış olmanız gerekirdi. Oysa ihaleyi iptal ettiğinizi yazmanızdan ihaleyi yapmadığınız anlamına yol açar. Sorunuzun net olması çok önem arz eder.

Kanunda belirtilen hükümlerin gösterdiği şekilde 21’inci madde uyarınca pazarlık suretiyle alımı düşünmüşsünüz ama sorunuzdan pazarlık suretiyle ihale yapmadığınız sadece katılım olamayacağı düşüncesiyle bu ihaleyi de iptal ettiğinizi anlıyoruz.

Belirttiğiniz şekilde mazeretlerle doğrudan teminle akaryakıt alma düşüncesindeyseniz bu yolu izlemeniz  4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesine aykırı düşmektedir.

Ancak; izlenmesi gereken yol şu olmalıdır. Öncelikle, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkelerine uygun olarak akaryakıt alımı işinin açık ihale usulü yöntemiyle ihaleye çıkılması katılımın olmaması halinde yeniden aynı usulle ihaleye çıkılması ve bu ihale süresince alımın doğrudan teminle yapılması ikinci ihale sonucunda yine katılım olmaması halinde, 4734 sayılı Kanun’un 21’inci maddesi uyarınca pazarlık usulü ihale yönteminin denenmesi bu şekilde çıkılacak ihaleye de katılım olmaması halinde doğal olarak hizmet ve faaliyetlerinizin kesintisiz bir şekilde  yürütülmesi bakımından ihtiyacınız olan akaryakıtın 4734 sayılı Kanun’un 22’nci maddesi uyarınca doğrudan temin yöntemiyle parasal sınırlara ve anılan Kanun’un 62’nci maddesinde belirtilen % 10’luk limite uyularak satın alınabileceği düşünülmektedir.