Sayın hocam sorum bahçe mesafeleri ihlali ile ilgili olarak detayda belirtilmiştir.

22 Mayıs 2021 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde kelesfen sordu

Sayın hocam merhabalar. 6360 sayılı kanunla mahalle olarak belediyemize bağlanan bir mahallenin yerleşik alan içerisinde bulunan ve  bizden inşaat izni almış yapı ile ilgili şikayet üzerine yapılan incelemede çıkmaların bahçe mesafelerini ihlal ettiği ve bazı projeye aykırılıklar sebebiyle proje ve eklerine aykırılıktan dolayı inşaatı durdurduk ve mühürledik. yapı sahibi bahçe mesafesini  ihlal eden çıkmaları yıktı .ancak son kattan geçen kiriş dolayısıyla 4m uzunluğundaki bir kiriş 20 cm çekme mesafesini ihlal ediyor. (Çekme mesafesi  muhtarlık ve azalarınca belirlenmiş ve 1m olarak belirlenmiş  daha önceki ruhsat eklerinde..).Plansız alanlar imar yönetmeliğinin 54 .maddesinde Madde 54 - Parsel dışına taşan çıkma yapılamaz. Çıkmalar, bitişik veya blok nizamında komşu sınırına (2.00) m. den fazla yaklaşamaz. Saçaklar, (0.20) m. yi geçmeyen çıkıntılar, bina içine dahiledilmemek şartı ile çıkma sayılmaz.'' hükmüne göre  0.20 myi geçmeyen cıkıntılar dediğinden biz bunu çıkma olarak saymayabilirmiyiz? şimdiden vereceğiniz cevap için teşekkür eder hayırlı günler dilerim

22 Mayıs 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli okuyucumuz,

Sorunuzda, şikayet üzerine yapılan incelemede çıkmaların bahçe mesafelerini ihlal ettiği ve bazı projeye aykırılıklar sebebiyle proje ve eklerine aykırılıktan dolayı inşaatı durdurduğunuz ve mühürlediğiniz anlaşılmakta olup ihmalinizin devam etmesi halinde daha büyük hukuki sorunlarla karşı karşıya kalabileceğinizin açık bir ifadesidir. Oysa yapı ruhsatı verildikten sonra inşaatın her aşamasında yapının İmar mevzuatına, yapı ruhsatına, proje ve eklerine uygunluğunu denetlemek belediyenin görevidir belediyenin denetim görevini ihmal ettiği ancak şikayet üzerine olaya müdahil olunduğunu üzülerek görmekteyiz.

Mevcut uygulamada muhtarlık ve ihtiyar heyetinin kararlarının uygulanmasına yasal imkan bulunmayıp imar plan ve revizyonlarının belediye meclisince görüşülüp karara bağlanması gereken hususlardandır.  Sorunuzun ikinci paragrafındaki görüşünüze katılmıyoruz. Mevzuatın (3194 sayılı İmar Kanunu, Planlı Alanlar Yönetmeliği) ilgili hükümlerine uyularak aykırılıkların giderilmesi ve işlemlerin sonuçlandırılması gerektiği görüşündeyiz.