Yapı Ruhsatı düzenlemeye engel tapu şerhleri hakkında bilgi verirmisiniz?

3 Haziran 2021 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Emin sordu
Merhaba sayın Hocam.Tapuya konulan şerhler parsele yapı ruhsatı vermeye engel midir?Hangi şerhlerin bulunması durumunda parsele yapı ruhsatı verilmez.Teşekkürle

4 Haziran 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli okuyucumuz,

3194 sayılı İmar Kanunu'nun 22 nci maddesine göre, yapı ruhsatiyesi almak için belediyeye yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat edilerek dilekçeye sadece tapu (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge), mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa, ebatlı kroki eklenmesi gereklidir.

Belediye tarafından ruhsat ve ekleri incelenerek eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapı ruhsatiyesi verilir.

Eksik veya yanlış olduğu takdirde; müracaat tarihinden itibaren onbeş gün içinde müracaatçıya ilgili bütün eksik ve yanlışları yazı ile bildirilir. Eksik ve yanlışlar giderildikten sonra yapılacak müracaattan itibaren en geç onbeş gün içinde yapı ruhsatiyesi verilir.

Şerhli tapuya yapı ruhsatı verilebileceği ancak yargı kararı ile arsa üzerinde değişiklik yapılamayacağına ilişkin tapu şerhi olması halinde yapı ruhsatı verilemeyeceği düşünülmektedir.