Değerli okuyucumuz,
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 33 üncü maddesi uyarınca kadrosuz memur çalıştırılamaz.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesi uyarınca Norm kadro ilke ve standartları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken belirlenir. Belediyenin ve bağlı kuruluşlarının norm kadroları, bu ilke ve standartlar çerçevesinde belediye meclisi kararıyla belirlenmektedir.
Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir. Bu fıkra hükümlerine göre çalıştırılacak personel için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı unvanlar itibarıyla sınırlama getirebilir.
Sözleşmeli personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır. Bu personele ait sözleşme örnekleri sözleşmenin imzalanmasını izleyen 30 gün içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilir.
Belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde otuzunu aşamaz. Nüfusu 10.000'in altında olan belediyelerde bu oran yüzde kırk olarak uygulanır. Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucunda personel giderlerinin söz konusu oranları aşması durumunda, cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamaz. Yeni personel alımı nedeniyle bu oranın aşılması sebebiyle oluşacak kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanacak kanunî faiziyle birlikte belediye başkanından tahsil edilir.
Mevzuat hükümlerinin bu ayrıntıları ışığında belirtmek gerekirse; belediyenizde sözleşmeli teknik hizmetler statüsünde değerlendirilen sosyolog unvanlı personel istihdam ettirebilmeniz için öncelikle teknik hizmetler sınıfında kullanmadığınız tekniker, teknisyen vb. teknik statüdeki bir kadronun sosyolog kadrosuna Norm Kadro Yönetmeliği ve eklerinde gösterilen usul ve esaslar çerçevesinde dönüştürülerek yani iptal ihdas işlemi yapılarak konuyla ilgili belediye meclisinden karar alındıktan sonra ihdas edilecek sosyolog kadrosuna, 657 sayılı DMK’nun 4, 48 ve aranacak diğer nitelikleri taşıması, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesindeki personel giderlerinin bütçe gelirlerine oranının % 30 u aşmaması halinde belediye yasal prosedürlere uygun olarak işlem yapılması ve alınacak meclis kararının 30 gün içerisinde gereği işlem yapılmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmesi halinde sosyolog kadrosu karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli sosyolog unvanıylı personel istihdamı yapabileceğiniz düşünülmektedir.