İyi günler hocam. Alınan encümen kararının yerine getirilmemesi ile ilgili

19 Haziran 2021 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Atilla YILDIZ sordu
6 ay önce encümen tarafından yıkım kararı alındı. Şahsa tebliğ edilmesine rağmen kendisi yıkım yapmıyor. Yapının ruhsat alacak durumu yok.Başkanda yıkım yapmak istemiyor, durumu idare etmek istiyor. Böyle bir durumda ne yapmalıyım.

20 Haziran 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli abonemiz,

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 11 inci maddesi uyarınca  Devlet memurları kanun ve diğer mevzuatta belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar. Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde israr eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.

Bu bağlamda başkanın kaçak yapıyı yıktırma sorumluluğu başta kendisine aittir. Teknik birim olarak ta siz sorumlusunuz. Dolayısıyla müşterek sorumluluğunuz bulunmaktadır.

3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca belediye  tarafından 32 nci maddeye aykırı olarak projeye ve eklerine aykırı yapı yapanlarla kaçak yapı yapanlar hakkında  anılan kanunun 42 nci maddesine göre idare para cezası ve yapıyla ilgili olarak yıkım kararı verilir. Yıkımın gerçekleşmemesi halinde belediye kararı kendisi infaz eder ve yapılan masrafları ilgilisinden % 20  fazlasıyla tahsili yoluna gider. Ekipmanı yetersiz olması durumunda Mülki amirlikten (Kaymakamlık-Valilik) yardım talep edilir.

Bu durumda öncelikle sizin yapmanız gereken husus şudur .  Kaçak  yapılarla ilgili olarak T. C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünce yayımlanan ve yürürlükte bulunan 20/07/2020 tarihli ve 135017 sayılı Genelgeyi okuyarak orada belirtilen hususlara uygun işlem yürütmeniz aksi takdirde sorumlu olacağınız değerlendirilmektedir.