sayın hocam sorum ektedir teşekkürler iyi çalışmalar

24 Haziran 2021 9- Diğer kategorisinde Baybel sordu
24 Haziran 2021 Baybel düzenledi
1-sayın hocam merhaba ilçede bulunan rehabilitasyon merkezinde eğitim gören engeli olan 10 çocuk için tablet alıp hediye etmek istiyoruz. doğrudan temin ile alıp verebilir miyiz?  herhangi bir karar almamıza gerek olur mu?

2-696 khk ile belediye şirketinde kadroya geçen işçi arkadaşımız emekliye ayrıldı.2011 yılından bugüne belediyemizce ihale edilen 9 farklı şirkette çalıştı ve belediye şirketine girerken  tüm haklarımdan feragat ediyorum diye imza karşılığında  evrak alındı. kıdem tazminatı hesaplarken feragat yazısı dikkate alınmalı mı bir de kendisine 375 sayılı khk da belirtilen emekli yolluk tazminatını ödeyebilir miyiz?

3- feragat yazısı kıdem tazminatı için dikkate alınmazsa kişinin çalıştığı 9 farklı şirkete kişinin çalıştığı süre tutarlarını rücu etmek istiyoruz bu şirketlerden kapanan oldu ise veya ödemeyeceklerini söylerseler ne gibi bir süreç devam ettirmeliyiz.

yardımcı olursanız sevinirim

26 Haziran 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

1. Belediyeniz mal ve hizmet alımlarını 4734 sayılı Kanunun 5 ve 62 inci maddelerinde belirtilen koşullara ilke ve koşullara uygun olarak almak zorundadır. Tabletler aynı zamanda Taşınır Mal Yönetmeliğine göre dayanıklı tüketim malzemesi olup Demirbaş kaydına tabi tutulması esastır. Bu durumda belediye bütçenize konulan ödeneğin % 10 unu geçmemiş olması durumunda belirtilen malzemelerin doğrudan teminle usulüne uygun olarak satın alınabileceği ve taşınırın taşınır giriş ve demirbaş kaydı yapıldıktan sonra taşınır çıkış işlemine tabi tutulmak suretiyle ihtiyaç sahipleri engellilere dağıtılabileceği düşünülmektedir.
  2. 2 ve 3 üncü soruda konu olan işçilerinizin emeklilik sürelerini doldurduklarından emekliye ayrıldıklarını ancak feragat formu doldurdukları gibi sebeplerle kıdem tazminatlarının ödenip ödenmeyeceği hususunda sorunuza karşı, feragat belgesi ile kıdem tazminatı haklarının kısıtlanamayacağı ve daha önceden kamuda taşeron işverenin yanında geçen hizmetlerinde birleştirilmek suretiyle kıdem tazminatlarının ödenmesi gerektiği, kapanan şirketlere ulaşamayacağınız rücu hakkını kullanmanızdan sonuç alamayacağınız gibi nedenlerle hak kısıtlamasına gitmeniz hukuka ve yürürlükteki mevzuata aykırılık teşkil eder.
  3. Adı geçen kişilere Mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun yürürlükteki 14 üncü maddesi uyarınca hakkettikleri kıdem tazminatını ödemeniz gerektiği düşünülmektedir.