2 aylık geçici olarak lunapark açmak isteyen bir kişiye nasıl bir yol izlenerek belge verilebilir ?

28 Haziran 2021 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde Habib sordu
iyi günler hocam ilçemizde  bir vatandaş yaz sezonunda geçici olarak lunapark kurmak istiyor fakat içerisinde bir yapı falan yok sadece lunapark malzemeleriyle geçici bir işletme kurmak istiyor.Vatandaştan yerini kiralamış bizim burda yapmamız gereken nedir bu konuda yardımcı olursanız seviniriz.

29 Haziran 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 4/g) maddesinde  Kişilerin tek tek veya toplu olarak eğlenmesi, dinlenmesi veya konaklaması için açılan otel, motel, pansiyon, kamping ve benzeri konaklama yerleri; gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, içkili lokanta, taverna ve benzeri içkili yerler; sinema, kahvehane ve kıraathaneler; kumar ve kazanç kastı olmamak şartıyla adı ne olursa olsun bilgi ve maharet artırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinelerinin, video ve televizyon oyunlarının içerisinde bulunduğu elektronik oyun yerleri; internet salonları, lunaparklar, sirkler ve benzeri yerleri, Umuma açık istirahat ve eğlence yeri olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla anılan yönetmelik kapsamında işyeri açma ruhsat ve denetimine tabidir.

Anılan yerin açık havada ve yaz sezonuna mahsus bir süreyle çalıştırılacağına karşın İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin işyerinde aranacak genel şartlar başlıklı 5 inci maddesinin; “…d) Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde genel asayiş ve güvenlik yönünden yetkili kolluk kuvvetinin görüşünün alınmış olması, e) Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin, patlayıcı, parlayıcı, yanıcı ve benzeri tehlikeli maddeler üretilen, satılan, kullanılan, depolanan yerler ile gaz dolum tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunması,…” gibi hususlara uygun işlem yapılmak suretiyle ruhsat verilebileceği değerlendirilmektedir.

Diğer taraftan; Eğlence yeri olarak yer alan lunapark için ruhsat verildikten sonra, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 17-22 maddeleri uyarınca Eğlence Vergisine tabi olduğundan biletle lunaparka müşteri alınması halinde bilet bedelinin % 20 si oranında eğlence vergisi, lunaparka biletle müşteri alınmaması halinde günlük (5-100) lira arasında belirlenen miktarda eğlence vergisi alınması gerektiği hatırlatılmaya değer görülmüştür.