696 sayılı khk ile emekli olacak işçilerin kıdem tazminatı hk

1,168 gösterim
30 Haziran 2021 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Tarık Akburak sordu
1.Sorum ;696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin kıdem tazminatını, Belediye mi? yoksa Belediye şirketi mi öder?

2. sorum; 6360 sayılı yasa ile bazı taşeron işçileri büyükşehir Belediyesine devredilmiş olup, emekliliği gelen işçi 2014 yılı öncesi kıdem tazminatını ilçe belediyesinden talep etmektedir.

Teşekkürler

30 Haziran 2021 C.Özyardımcı cevapladı

2017 tarihinde yayımlanan 696 sayılı KHK hükümleri uyarınca belediye taşeron işçilerinin 2/4/2018 tarihi itibariyle her türlü hak ve yükümlülüklerine halel gelmeyecek şekilde belediye şirketlerine aktarılması sağlanmıştır. 6552 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler 4857 sayılı İş Kanunu ile 4734 sayılı Kanunun ilgili maddelerine ek ve geçici fırka halinde eklenerek hayata geçirilmiştir.

Bu durumda;

1. Şirket işçilerinin kıdem tazminatını hak edecek şekilde ayrılmalarında mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun yürürlükte bulunan 14 üncü maddesi uyarınca kıdem tazminatları belediye tarafından ödenecektir.
  2. 6360 sayılı Kanun gereğince büyükşehir belediyesine devredilmiş bulunan taşeron işçilerin emekliliği hak edecek şekilde işten ayrılmaları ya da emekli olmaları durumunda keza kıdem tazminatları ilçe belediyesince değil büyükşehir belediyesi tarafından ödenmesi gerekecektir.

Ancak; 696 s. KHK ve 6552 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler göz önünde bulundurulduğunda 2/4/2018 tarihinden sonra şirkette geçen hizmetlerinden dolayı işçilerin kıdem tazminatı belediyeler tarafından ödenmekte ise de şirkete rücu edilmek suretiyle talep edilmesi gerekecektir. Aynı şekilde taşeron firmada 2.4.2018 öncesine karşılık gelen hizmetlerinin de birleştirildiği göz önünde bulundurulmak suretiyle hangi taşeron firmada hizmeti geçmiş ise ona tekabül eden kıdem tazminat miktarı o firmalara dağıtılmak suretiyle rücuen belediyece tahsili yoluna gidilecektir.

Örnekle açacak olursak: Belediye/Büyükşehir Belediyesi hizmet veren işçi emekliliği hak edecek şekilde belediye şirketindeki işi sonlandı. Belediye /Büyükşehir belediyesi kıdem tazminatını kendi bütçesinden ödeyecek. Sonrasında,

A Taşeron firmasında                             2001-2008 tarihleri arasında                  (Firmadan rücu edilecek)

B Taşeron firmasında                             2008-01/04/2018 tarihleri arasında        (Firmadan rücu edilecek)

Belediye şirketinde                 02/04/2018-01/07/2021 tarihleri arasında              (Şirketten rücu edilecek)

Ancak; ilçenizden büyükşehir belediyesine 6360 sayılı Kanunla devir yoluyla aktarılan personel işçi/memur vs. her türlü hak ve yükümlülükleriyle anılan Kanun’un Geçici 1 inci maddesi uyarınca aktarıldıklarından ilçeniz belediyesinden bu şekilde devredilen işçilere ödemiş oldukları kıdem tazminatını sizden rücu etmelerine imkan bulunmadığı değerlendirilmektedir.