Sözleşme Süresi dolmadan istifa eden Sözleşmeli Astsubayın Belediyemize naklen atanma talebi

5 Temmuz 2021 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Nizamettin sordu

Hocam kolay gelsin. 2018 yılı Eylül ayında Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde Sözleşmeli Astsubay olarak göreve başlayan ve 5 sene süreli sözleşme imzalayan Sözleşmeli Astsubay sözleşmesini fesih ederek Kurumumuza 657 SDMK 92. Maddesi hükümlerine göre naklen atanmak istemektedir. 4678 Sayılı Kanuna göre Sözleşmeli subay veya astsubaylar, sözleşme süreleri sona ermeden sözleşmelerini tek taraflı olarak fesh edemezler, denilmekte ve aynı kanunun Madde 13'te Sözleşmenin idarece fesih halleri sayılmıştır.  Madde 13'te belirtilen hallerde sözleşmesi fesih edilen sözleşmeli astsubayı  657 SDMK 92. Maddesi hükümlerine göre naklen atayabilirmiyiz ?

6 Temmuz 2021 C.Özyardımcı cevapladı
4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanun’un 13 üncü maddesine göre sözleşmeli subay veya sözleşmeli astsubay adaylarının ön sözleşmeleri, aşağıdaki nedenlerle süresinin bitiminden önce feshedilebilir: Sözleşmeli subay veya sözleşmeli astsubayların sözleşmelerinin hangi hallerde sözleşme süresinin bitiminden önce feshedilebileceği hususuna da anılan maddede yer verilmiştir.

657 sayılı Kanun’un 97 nci maddesine göre, memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;

A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,

B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,

C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,

D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,

Devlet memurluğuna alınamazlar.

Anılan kanunun 98 inci maddesine göre Devlet memurlarının

a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;

b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;

c) Memurluktan çekilmesi;

ç) İstek, yaş haddi, malûllük sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;

d) Ölümü;

hallerinde memurluğu sona erer.

Diğer taraftan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92 nci maddesine göre, 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabileceklerine dair hüküm bulunmaktadır.

Sözleşmeli astsubaylık görevinden disiplin sebebiyle cezaen veya başka nedenlerden dolayı uzaklaştırma olmaksızın kendi isteğiyle usulüne uygun bir şekilde istifa etmiş ve bu durumu ayrıldığı kurumdan alacağı belge ile teyit etmesi durumunda, Belediyenizde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi bir göreve bekleme süresi (altı ay) 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesine göre personel giderlerinin belediye gelirlerine oranının (% 30 u) aşmaması ve durumuna uygun boş bir kadro bulunması halinde, belediye başkanının takdiri ile atamasının 657 sayılı DMK’nun 92 nci maddesine göre yapılabileceği düşünülmektedir.