2016 yılından önce 2 yıl görev yapmış Uzman Erbaş'ın Memur olarak atanması

7 Temmuz 2021 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Nizamettin sordu

Hocam kolay gelsin. 18.06.1989 doğumlu ve 12.03.2012-31.12.2014 tarihleri arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Uzman Erbaş olarak görev yapmış ve daha sonra Uzman Erbaşlıktan istifa ederek 2017 yılında Adalet Bakanlığı bünyesinde Sözleşmeli İnfaz Koruma Memuru olarak halen çalışmakta olan kişi Adalet Bakanlığındaki görevinden istifa ederse, TSK'daki görevine istinaden Belediye Başkanlığımız bünyesinde Memuru olarak işe alabilir miyiz ?

7 Temmuz 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli abonemiz,

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92 inci maddesine göre; 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.

3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’nun 5 ncı maddesinde ise; Uzman erbaşların 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerektiği hükmüne yer verilmiştir.

Mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesi sonucunda uzman erbaşlıkta iki yıl süre ile çalışmış bir kişinin idarenize atamasının yapılmasına olanak yoktur.

Diğer taraftan Sözleşmeli Personel kadro karşılık gösterilerek çalıştırılmakta iseler de henüz memur statüsünü kazanmamışlardır. Kaldı ki Sözleşmeli statüde olmayıp 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 54 üncü maddesinde, aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamayacağı ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamayacağına dair hüküm mevcuttur.

Dolayısıyla;, Adalet Bakanlığına bağlı Ceza Tevkif Evlerinde Sözleşmeli İnfaz Koruma Memuru olarak grev yapan bir kimsenin idarenize açıktan atanmasına  imkan bulunmadığı düşünülmektedir.