Değerli abonemiz,
Belediyelerde görevde yükselmeler ve unvan değişiklikleri “Belediye ve Bağlı Kuruluşlar ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak yürütülmektedir.
Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarıyla ilgili müracaat, yetiştirme ve sınav konuları ile sınav takvimine ilişkin bilgiler Her yılın Ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından bir genelge ile duyurulmakta ve yapılması gereken hususlar bu genelgede açıklanmaktadır.
Belediyeler Genelgeyi aldıklarında genelgede belirtilen tarihe kadar görevde yükselme yönetmeliğindeki şartları taşıyan ve görevde yükselme ile şeflik/müdürlük/unvan değişikliği gibi hangi sınava katılabileceklerine dair bir liste düzenleyerek Valilik kanalıyla Bakanlığa bildirilmektedir.
Sınavlar Anadolu Üniversitesi tarafından önceden ilan edilen takvime göre gerçekleştirilir. Ancak; Belediye tarafından düzenlenecek ve Valilik tarafından Bakanlığa bildirilecek listede adı geçmeyenler kesinlikle sınava kabul edilmezler.
Yönetmeliğe göre sınavda başarı puanını yakalayanlar listeye alınır ve başarı durumu ile sırasına göre yükselecekleri kadroya atamaları yapılır.
“Belediye ve Bağlı Kuruluşlar ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik” Şef kadrosuna atanabilmek için;
1) En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak,
2) Son müracaat tarihi itibarıyla 5 inci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinin (1) numaralı alt bendinde sayılan görevler ile mühendis hariç en az ön lisans düzeyinde öğrenim gerektiren unvan değişikliğine tabi kadrolarda en az iki yıl çalışmış olmak şartı aranmaktadır.
5 inci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinde ise; “…Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, ambar memuru, ayniyat memuru, belediye trafik memuru, bilet satış memuru, evlendirme memuru, gemi adamı, koruma ve güvenlik görevlisi, gişe memuru, memur, mutemet, sayaç memuru, tahsildar, şoför…” gibi görevler tek tek sayılmış olup teknikerin bunlar arasında yer almadığı incelenmiştir.
Bu durumda bahsi geçen (tekniker unvanlı) personelinizin şeflik kadrosu için görevde yükselme sınavına katılmasının mümkün bulunmadığı düşünülmektedir.
İlaveten, teknikerlik THS bir kadro olup mali ve sosyal haklar bakımından daha avantajlı olduğu, Şef olması durumunda ise GİH sınıfına geçmiş olacağından mali ve sosyal haklar bakımından kendisine bir yarar sağlamayacağını hatırlatmaya değer görüyoruz.