Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

MUHTEREMİ HOCAM: ÖZEL ŞAHISTAN İÇME VE KULLANMA SUYU SATIN ALINMASI HAKKINDA

95 gösterim
2 Ağustos 2021 9- Diğer kategorisinde KADIŞEHRİ BELEDİYESİ sordu
MUHTEREM HOCAM: iyi çalışmalar. Havaların sıcak ve kurak gitmesi nedeniyle belediye olarak suyumuz yetersiz olup  bu arada su arama çalışmalarımız devam etmektedir. İlçemizin terkoç içme ve kullanma su ihtiyacını karşılamak üzere  özel şahıstan  geçici olarak su satın almak istiyoruz. Alacağımız suyun fiyatını neye göre belirleyeceğiz, nasıl ödeme yapacağız ,bunun için izlememiz gerek yol nedir. Teşekkür ederim.

1 cevap

3 Ağustos 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

Küresel ısınma, kuraklık ve bunun doğal sonucu olarak doğal afetler maalesef bir dünya sorunu haline gelmiş bulunmaktadır. Ülkemizde de durum farklı olmayıp kuraklık ve bunun sonucu su kaynaklarının azalması ve yetersiz olmasının ne kadar önemli bir sorun olduğunu bizde görebiliyoruz. Öncelikle yürütmekte olduğunuz çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Anayasamızın 127 nci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 3 üncü maddesi uyarınca Belediyeler Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişileridir.

Belediye Kanunu’nun 14 üncü maddesinde görev ve sorumlulukları başlığı altında imar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel altyapı hizmetleri, coğrafi kent bilgi sistemleri, çevre ve çevre sağlığı temizlik ve katı atık ve daha birçok görevler belediyenin asli görevlerinden sayılmıştır.

Aynı Kanunun Belediyenin yetkileri ve imtiyazları başlıklı 15 inci maddesinde de belde sakinlerinin ortak nitelikli yerel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunabileceği, içme, kullanma ve endüstri suyu sağlanması atık su ve yağmur suyunun uzaklaştırılmasını sağlamak ve bunlar için gerekli tesislerin kurulmasını sağlamak, kaynak sularını işletmek yada işlettirme görevi belediyelere verilmiştir. Bu bağlamda belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde taşınmaz alınması, kamulaştırılması, satılması, kiralanması, kiraya verilmesi, trampa edilmesi tahsis edilmesi yada bunlar üzerinde sınırlı ayni hakların tesis edilmesi de belediyenin yetki ve imtiyazları arasında bulunmaktadır.

İl sınırları içinde büyükşehir belediyeleri, belediye ve mücavir alan sınırları içinde il belediyeleri ile nüfusu 10.000'i geçen belediyeler, belediye meclisinden karar almak suretiyle; turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, termal su, kanalizasyon, doğal gaz, yol ve aydınlatma gibi alt yapı çalışmalarını faiz almaksızın on yıla kadar geri ödemeli veya ücretsiz olarak yapabilmekte veya yaptırabilmekte, bunun karşılığında yapılan tesislere ortak olabilmektedir. Sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle amacı dışında kullanılmamak kaydıyla taşınmaz tahsis edebilmektedir. Belediye ve bağlı idareleri, belediye meclis kararı almak suretiyle mabetlere, eğitim kurumlarına, yurtlara, okul pansiyonlarına ve hastanelere indirimli bedelle ya da ücretsiz olarak içme ve kullanma suyu verebilmektedir.

831 sayılı Sular Hakkında Kanun uyarınca; il, ilçe ve beldelerde içme suyunun belediyeler tarafından karşılanacağı, köylerde ise 442 sayılı Köy İdaresi Kanunu uyarınca yetkinin  ihtiyar meclisine ait olduğu hükme bağlanmıştır. İçme suyu isale hattının belediyeler tarafından çekilebileceği bu hususta her türlü tesisleri kurmanın belediyeye ait bulunduğu anılan kanunda belirtilmiş olmakla birlikte, bir belde veya belde halkının müşterek ihtiyacına mahsus suların kaynaklarının belediye sınırı dışında bulunsa bile su yollarının ve kaynaklarının bakımının, onarılmasının, temizlenmesinin ve suyun sıhhat şartlarına uygun bir halde bulundurulmasının belediyelere ait olduğu hüküm altına alınmıştır.

1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 240 ıncı maddesinde;  Umuma satılan menba sularının mahalli belediyesinin sıhhi murakebesi altında bulunduğunu bunlara ve bütün içme suları nakliyatına ait kapların vasıfları ve bu kablara doldurma ve sevkleri tarzı belediyelerce tayin olunacağını, menba sahipleri veya müstecirlerinin menbaların ve su nakledenlerin suların sağlık koşullarına ve hijyenik kurallara uygun olması için gerekli tedbirlerin alınmasından yükümlü bulundukları belirtilmiştir. Anılan Kanunun 241, 242 ve birçok maddesindeki hükümlerle içme sularının sağlık koşullarına uygun sağlanması ve denetlenmesindeki belediyenin rolüne atıflarda bulunulmuştur.

Büyükşehir belediyelerinde su-kanal idareleri 2560 sayılı İSKİ Kanunu’nda belirtildiği şekilde bu görevleri yürütmektedir. Diğer il, ilçe ve beldelerde de su-kanal hizmetleri belediyeler tarafından yürütülmektedir.

Diğer taraftan, insani tüketim amaçlı suların teknik ve hijyenik şartlara uygunluğu ile suların kalite standartlarının sağlanması, kaynak suları ve içme sularının istihsali, ambalajlanması, etiketlenmesi, satışı, denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları İçme kullanma sularının izlenmesi ve denetimi çalışmaları AB içme suyu direktifi (98/83/EC) doğrultusunda uyumlaştırılan,  17/02/2005 tarihli ve 25730 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe konulan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’ hükümlerine göre yürütülmektedir. İçme, yemek yapma, temizlik ve diğer evsel amaçlar ile, gıda maddelerinin ve diğer insani tüketim amaçlı ürünlerin hazırlanması, işlenmesi, saklanması ve pazarlanması amacıyla kullanılan, orjinine bakılmaksızın, orijinal haliyle ya da arıtılmış olarak ister kaynağından isterse dağıtım ağından temin edilen ve İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği'nde belirtilen parametre değerlerini sağlayan ve ticari amaçlı satışa arz edilmeyen sular olup,  İçme kullanma suyunun tüketiciye temiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılmasından belediyelerin sorumluluğunda bulunup,  belediyeler tarafından şebekeler aracılığı ile tüketime verilen içme kullanma sularının düzenli analizlerinin yaptırılması ve dezenfeksiyonunun sağlanması suyun kesintisiz bir şekilde klorlanarak tüketime verilmesi halk sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir.

Küresel ısınma nedeniyle iklimsel değişiklikler, kuraklık ve bunun sonucunda su kaynaklarının yetersizliği karşısında belediyenizin nasıl bir yol izlemesi gerektiği, mevcut kaynakların kullanımında alternatif çıkışlar hususunda özellikle insani amaçlı su sağlanmak üzere satınalma, tüketim, maliyet vb. konularda sorunun çözümü için belediyenizce önerilen hususun gerekçeleriyle birlikte açıklanarak nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hususunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığından (Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü) sorulmasını ve bakanlıktan alınacak görüş istikametinde işlem yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

...