Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Sorum detaydadır. Cevabınız için teşekkur ederim...............................

172 gösterim
9 Ağustos 2021 9- Diğer kategorisinde guneyyurtbelediyesi sordu
MERHABA HOCAM. BELEDİYEMİZ TARAFINDAN İHALE İLE TİCARİ T PLAKA SATIŞI YAPILDI. T PLAKALI ARAÇ İCRA YOLU İLE BAĞLANMIŞTIR. RUHSAT SAHİBİ T PLAKAYI BİR BAŞKA KİŞİYE DEVİR ETMEK İSTİYOR. T PLAKALI ARAÇ İCRADAN BAĞLI DURUMDA İKEN T PLAKANIN SATIŞI YAPILABILIRMI. YAPILIRSA NASIL YAPILIR. TESEKKUR EDERİM.

1 cevap

10 Ağustos 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli abonemiz,

Belediyenizce ihale yöntemiyle satışı yapılan T Plakalı aracın icra yoluyla bağlandığı, ruhsat sahibinin T Plakayı aracı icradan bağlı durumda iken satışını yapıp yapamayacağı sorulmaktadır.

Kamu alacaklarında icra takip ve tahsil işlemleri 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümlerine,  6098 sayılı Borçlar Kanunu ile diğer hukuki yükümlülüklerden dolayı  alacaklarda ise icra takip ve tahsil işlemleri 2004 sayılı İcra İflas Kanunu hükümlerine uygun olarak yürütülmektedir.

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun’un 62 nci maddesi uyarınca taşıt üzerine konulan şerh bağlı bulunduğu yerin Trafik Tescil Şubesi tarafından borçlunun araç ruhsatına şerh edilmektedir yani işlenmektedir.

Diğer taraftan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 20 nci maddesi uyarınca hacizli araçların devir ve satışlarında yükümlülük tamamen yeni sahibi adına devredilmektedir. Zira alacaklı bunu bilerek ve isteyerek almış ve üzerindeki şerhin kendisini de bağlayacağının bilinciyle satın almış bulunmaktadır. Araç satışları noterlikten yapılmaktadır.

Gerek alıcı gerek te Noterlik satıcının araçla ilgili borcu bulunup bulunmadığı üzerinde şerh bulunup bulunmadığını,

-Araç ruhsatı üzerindeki şerhten,

-e-devlet (GİB) sorgulamasından,

-SMM (5664 kısa mesaj) yoluyla,

-EGM yada taşra teşkilatı bağlı bulunduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden

-GİB internet sayfasından yada bağlı bulunulan vergi dairesinden

Öğrenmek mümkün bulunmaktadır.

Ayrıca; 197 sayılı Motorlu Taşıt Vergisi ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’ndan kaynaklı yükümlülükler gereği Motorlu Taşıt Vergisi ile Zorunlu Araç Sigortası satın alanın yükümlülük ve sorumluluğuna geçmektedir.

Aracın satışı halinde alıcı üzerindeki şerhi de bilerek ve isteyerek alması halinde sorun olmayacağı düşünülmektedir. Benzeri konuda;  hacizli aracın satışının yasak olmadığı ve aracın hacizli olarak satılabileceği ancak Trafik Tescil Şubesinde ruhsatın tescil şerhiyle birlikte verilebileceğine ilişkin Danıştay 15. İdari Dava Dairesinin 2014/4169 E, 2018/195 K. Sayılı Kararı bulunmaktadır.

Netice itibariyle; aracı alan kişi aracın üzerinde haciz, şerh her neyse olduğunu bilerek aldığı düşünüldüğünde belediye iş ve işlemlerinin yürütülmesinde de hukuki bir engel ve bağıtlanmış bulunan ihale sözleşmesinde devrine imkan veren hüküm bulunması halinde  üzerinde haciz bulunan T Plakalı aracın satışına engel bir durum bulunmadığı değerlendirilmektedir.
...