Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

6360 sayılı kanun uygulaması hakkındaki sorum detayda

370 gösterim
18 Kasım 2016 9- Diğer kategorisinde ALAŞEHİR BELEDİYESİ sordu

              6360 sayılı kanunla kapatılan belediyede mühendis olarak görev yaparken görevde yükselme sınavına katıldım ve sınavda başarı göstererek müdür olmaya hak kazandım. Başkanlık tarafından asil müdür olarak teknik müdürlük karosunda atandım(Fen İşleri Müdürü) ve 2 yıl müdürlük yaptım. Belediyemizin kapanması sonucunda ilçe belediyesine katıldık ve çalışmaya başladık. Yaklaşık 8 ay boyunca imar müdürlüğünde çalıştıktan sonra yeni kurulan Emlak ve İstimlak Müdürlüğüne vekâleten atamam yapıldı. Halen müdürlük görevini vekâleten yürütmekteyim. 6360 sayılı kanunda 3 yıl içinde asil müdür olarak atama yapılmadığı takdirde unvanın düşeceği belirtilmiştir. Bu konuda bilgi sahibi olmak ve yaşamış olduğum tereddütlerin giderilmesi bağlamında bazı sorularım olacaktır. Aşağıda bahsedeceğim sorularda bizi aydınlatırsanız sevinirim.

  1. Müdürlük unvanım düşer mi?
  2. Müdürlük unvanımın düşmesi kazanmış olduğum özlük haklarında kayıp söz konusu olur mu?
  3. Vekâleten yürütülen müdürlük ne kadar süre yapılır bunda herhangi bir süre kıstası var mıdır?
  4. Müdürlük unvanımın düşmesi durumunda mühendislik kadrosuna geçmiş olacağımdan dolayı maaş v.b haklarımda kayıp söz konusu olur mu?
  5. Emlak ve İstimlak Müdürlüğü teknik müdürlük mü dür? 

1 cevap

21 Kasım 2016 S.YÜCEL cevapladı

1- 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun  50'nci maddesinde "Bu Kanunun 8 ve 11 inci maddeleri uyarınca tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin kadroları ve personeli; katılma hâlinde katıldıkları belediyeye, köye dönüştürülme hâlinde ilgili il özel idaresine devredilir. Devredilen personelden kadro ve görev unvanları değişmeyenler, aynı unvanlı kadrolara atanmış sayılırlar. Devredilen personelden durumlarına uygun boş kadro olmayanların veya mevcut kadro unvanı ile atamaları yapılamayanların kadro unvanları üç ay içerisinde ilgili belediye meclisi veya il genel meclisince aynı sınıf içerisinde kalmak kaydıyla değiştirilir. Bu değişiklikten itibaren bir ay içerisinde ilgililerin durumlarına uygun kadrolara atamaları yapılır. Söz konusu personel, atama işlemleri yapılıncaya kadar devredildikleri belediye veya il özel idaresince ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilebilirler. Bunlar yeni bir kadroya atanıncaya kadar eski kadrolarına ait aylık, ücret, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî haklarını devredildikleri belediye veya il özel idaresinden almaya devam ederler. Devredilen personelden memur statüsünde görev yapanların, atandıkları yeni kadrolarının aylık, ekgösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî hakları toplamının net tutarının, eski kadrolarına bağlı olarak en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî hakları toplamı net tutarından az olması hâlinde aradaki fark giderilinceye kadar atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece herhangi bir kesintiye tâbi olmaksızın tazminat olarak ödenir. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilen sözleşmeli personelin pozisyonları,  başka bir işleme gerek kalmaksızın devredildikleri belediye veya il özel idaresi adına vize edilmiş sayılır." hükmüne,

2- 657 sayılı DMK'nun 'Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi' başlıklı 76'ncı maddesinde " "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler. Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler. Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına göderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir. " hükmüne,

Yer verilmiş olup,

3- 657 sayılı DMK'nun 36, 68 ve 69'ncu maddeleri uyarınca, da, 1-4'ncü dereceli müdürlük kadroları GİH Sınıfı içerisindedir.

...