Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Sayın hocam hayırlı günler dilerim. Sorum detaydadır. Saygılarımla arz ederim.

153 gösterim
27 Ağustos 2021 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde AKÖREN sordu
Belediyemiz; Bakanlar Kurulu Kararı'nın 2006/9809 Karar Sayısıyla yayınlamış olduğu Kanuna göre 02.10.2006 tarihinde Meclis Norm Kadro'yu kabul ve onayından sonra, Başkanımız tarafından Muhasebe Md. Vekilliği yapan Tahsildar Kadrosunda bulunan lise mezunu memuru 29.12.2006 tarihinde Muhasebe Kadrosuna atamış ve 23.02.2007 tarihinde sehven müdür kadrosuna atanmış ancak 15.05.2019 tarihine kadar muhasebeci kadrosundan maaş almıştır. 15.05.2019 tarihinde müdürlükten tekrar tahsildar kadrosuna düşürülmüştür. Ancak memurumuz 'örnek olarak diğer belde belediyelerinde aynı şekilde 2006 yılında Lise Mezunu memurların Muhasebe Kadrosuna atamaları yapılmış halen bu kadrosundan maaş almaktadır.' diye Müdürlükten önceki Muhasebe Kadrosunu talep etmektedir. Tekrar muhasebe kadrosunu vermemiz gerekir mi? Vereceğiniz cevap için şimdiden çok teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

1 cevap

30 Ağustos 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 86 ncı maddesine göre, memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.

Bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekalet asıldır.

Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, vaizlik, Kur’an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlığa ait boş kadrolara Maliye Bakanlığının izni (mahallî idarelerde izin şartı aranmaz) ile, açıktan vekil atanabilir.

Aynı kurumdan ayrılmalar dolayısıyla atanan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir.(4)

Bu Kanuna tabi kurumlarda çalışan veteriner hekim veya hayvan sağlık memurları, veteriner hekim veya hayvan sağlık memuru bulunmayan belediyelerin veterinerlik veya hayvan sağlık memurluğu hizmetlerini ifa etmek üzere bu hizmetlerle ilgili kadrolara vekalet aylığı verilmek suretiyle atanabilirler.

Yukarıda sayılan haller dışında, boş kadrolara ait görevler lüzum görüldüğü takdirde memurlara ücretsiz olarak vekaleten gördürülebilir.

Bu Kanuna tabi kurumlarda, mali, nakdi ve ayni sorumluluğu bulunan saymanlık kadrolarının boşalması halinde bu kadrolara işe başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı verilmek suretiyle memurlar arasından atama yapılabilir.

Açıktan vekil olarak atananlara, bir yılda yirmi günü geçmemek üzere çalıştıkları her ay için iki gün yıllık izin verilir. Bu iznin kullanımında, bir sonraki yıla devredilme hâli dışında Devlet memurları için öngörülen hükümler uygulanır.

Anılan kanunun 175 inci maddesine göre; bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir. Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.

Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur.

88 inci maddeye göre ikinci görev verilen memurlara, bu görevleri karşılığında aylık ödenebilmesi için boş bir kadroya ait görevin ikinci görev olarak yürütülmesi gerekir. Bu şekilde görevlendirilenlere, görevlendirildikleri kadro derecesinin ilk kademe aylığının üçte ikisi ödenir. Ancak, sağlık grup başkanlığı, baştabip ve baştabip yardımcılığı hizmetlerinin ikinci görev olarak yürütülmesi halinde kadro şartı aranmaz ve bu hizmetleri yürütenlere almakta oldukları aylığın üçte ikisi ikinci görev aylığı olarak ödenir.

Açıktan vekil olarak atananlar bu Kanunla memurlara tanınan sosyal haklardan da yararlanırlar ve bunlara ödenecek vekalet aylığının hesabına memuriyet taban aylığı da dahil edilir.

Anılan mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda; kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunlu olduğundan dolayı Lise mezunu olan memurun (tahsildarın)  657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 86 ncı maddesine göre Muhasebe Müdür Vekilliğine atamasından dolayı aynı Kanun’un 175 inci maddesine göre Müdürlüğe atanamayacağı dolayısıyla Müdürlük kadrosunun sağladığı haklardan yararlanmasına imkan bulunmadığı değerlendirilmektedir.

...