Hocam sorum detaydadır cevap için şimdiden teşekkür ederim............................

7 Eylül 2021 2- Belediye Meclisi kategorisinde ÇINARCIK BELEDİYESİ sordu
Belediye Meclisimizin başkan dahil toplam 12 meclis üyesi bulunmaktadır. Normal bir gündemin oylamasında 12 meclis üyesinin tam katılımı bulunarak, başkan dahil 5 meclis üyesi olağan gündem maddesi için kabul yönünde oy kullanmış, diğer 7 meclis üyemiz çekimser oy kullanmışlardır Bu durumda meclis kararı kabul edilmiş sayılır mı? (karar için red oyu kullanılmamıştır.)

7 Eylül 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun toplantı karar ve yeter sayısı başlıklı 22 nci maddesinde aynen: “Belediye meclisi, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğuyla karar verir. Ancak, karar yeter sayısı, üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz. Oylamada eşitlik çıkması durumunda meclis başkanının bulunduğu taraf çoğunluk sayılır. Gizli oylamalarda eşitlik çıkması durumunda oylama tekrarlanır, eşitliğin bozulmaması durumunda meclis başkanı tarafından kur’a çekilir.

Meclisin toplanmasında, üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde başkan, gün ve saatini tespit ederek en geç üç gün içinde toplanmak üzere meclisi tatil eder. Gelecek toplantı, üye tam sayısının dörtte birinden az olmayan üye sayısı ile yapılır.

Görüşmeler sırasında başkan veya üyelerden birinin talebi üzerine yapılacak yoklamada karar yeter sayısının bulunmadığı anlaşılırsa, ikinci fıkradaki hükümler uygulanır.

Üyeler oylarını bizzat kullanır. Gizli oy kullanmaya fizikî bakımdan engelli üyeler, tayin edecekleri kişi eliyle oy kullanabilirler.

Oylama gizli, işaretle veya ad okunarak yapılır. Oy verme kabul, ret veya çekimser şeklinde olur.

Kararlar, meclis başkanı ve kâtip üyeler tarafından imzalanır ve bir sonraki toplantıda üyelere dağıtılır.” Hükmüne yer verilmiştir.

Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde salt çoğunluk Belli sayının yarısından fazla olan çoğunluğu şeklinde tanımlanmıştır. Anılan Yönetmeliğin toplantı ve yeter sayısı başlıklı 10 uncu maddesinde de aynen: “Meclis, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Ancak karar yeter sayısı üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz. Belediye başkanı, meclis üye tam sayısına dâhildir. Oyların eşitliği halinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Birleşime ilişkin karar tutanakları bir sonraki birleşimden önce üyelere dağıtılır. Meclisin toplanması için gerekli çoğunluğun sağlanamaması veya görüşmeler sırasında başkan veya üyelerden birinin talebi üzerine yapılacak yoklamada karar yeter sayısının bulunmadığının anlaşılması durumunda, meclis başkanı gün ve saatini tayin ederek en geç üç gün içinde toplanmak üzere meclisi tatil eder. Bu toplantının günü ve saati üyelere bildirilir ve gündemin duyurulmasındaki usullerle ilân edilir. Gelecek toplantı, üye tam sayısının dörtte birinden az olmayan üye ile yapılabilir. Bu toplantıda da yeter sayı bulunamaz ise meclis tatil edilir ve o ay içinde başka bir toplantı çağrısı yapılmaz. Toplantı ve karar yeter sayılarının hesabında kesirli sayılar tam sayıya yükseltilir.” Şeklinde hüküm bulunmaktadır.

Çekimser oyların red ya da kabul yönünde bir hükmü bulunmamaktadır. Başkan dahil 12 kişiden oluşan belediye meclisinde salt çoğunluk 7 olduğuna göre  Kabul ya da red yönünde 7 sayısına ulaşılması gerekmektedir. Bu durumda salt çoğunluk sağlanmadığı anlaşıldığından başkanın gün ve saatini tespit ederek en geç üç gün içinde toplanmak üzere meclisi tatil edeceği ve gelecek toplantının üye tam sayısının dörtte birinden az olmayan üye sayısı ile toplanarak karar verilmesi gerektiği görüşündeyiz.