Değerli abonemiz,
Belde belediyesi iken yada köy tüzel kişilğiine sahip iken 6360 sayılı Kanuna göre belde yada köy tüzel kişiliği kaldırılan mahaller ilgili ilçelere mahalle olarak bağlanmış ve 30 Mart 2014 tarihinde yapılan Mahalli İdare Genel Seçimleri ile birlikte yeni statülerine kavuşmuş bulunmaktadır. Ancak bugüne kadar belde ve köy konumunda iken mahalleye dönüştürülen ve tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinden dolayı kırsal mahalleye dönüşmek isteyen bir çok mahalle taleplerinin olduğu ve bu taleplerin ilçe belediye meclisince değerlendirilerek karara bağlandığı, ilçe belediye meclisi tarafından alınan kararın büyükşehir belediyesine gönderilmesi ve büyükşehir belediye meclislerince 90 gün içerisinde görüşülüp karar verilmesi gerektiği bilinmektedir.
Nitekim, 15/04/2021 tarihli ve 31455 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan Kırsal Mahalli ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği’ nde kayda değer açıklamalara yer verilmiş anılan yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belediyelerce yapılacak işlemler tek tek açıklanmış bulunmaktadır. Anılan madde hükmüne göre;
Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan belirlemesi için önce ilgili ilçe belediye meclisince karar alınır. Teklifi içeren bu karar, gerekçeleri ile beraber büyükşehir belediye başkanlığına gönderilir. İlçe belediye meclisinin kararının ve teklifinin büyükşehir belediye başkanlığı kayıtlarına intikal ettiği tarihten itibaren büyükşehir belediye meclisinin yapacağı ilk toplantıda karar ve teklif gündeme getirilir ve büyükşehir belediye meclisi, en geç doksan gün içinde kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan tespitine ilişkin kararını verir.
(2) Büyükşehir belediye meclisi belirtilen süre içinde karar almak zorundadır. Büyükşehir belediye meclisi, ilçe belediyesinden gelen teklifi aynen veya değiştirerek kabul eder ya da reddeder.
(3) Büyükşehir belediye meclisi, ilçe belediyesinden gelen kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan teklifini değerlendirirken;
a) Kırsal mahalle ile ilgili teklifi, mahallenin bitişiğindeki diğer mahalleler ile ekonomik ve sosyal bütünlüğün gerektirmesi halinde komşu mahallelerde kırsal yerleşik alan belirlemek suretiyle genişletme veya daraltma,
b) Bir mahalle içindeki kırsal yerleşik alanla ilgili teklifi, mahalle sınırlarına kadar genişletme,
yönünde karar alabilir.
(4) Büyükşehir belediye meclisi, ilçe belediyesinden gelen kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan teklifini ilçe belediyesi sınırlarını kapsayacak veya aşacak şekilde değiştiremez.
(5) Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak tespit edilen yerler için bir süre kısıtlaması öngörülemez. İlçe belediyelerince kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak tespit edilen yerlerin bu özelliklerinin kaybedildiğinin tespiti halinde Kanunun ek 3 üncü maddesi uyarınca bu maddedeki usulle kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan niteliği kaldırılabilir.
Sorunuzda bahsi geçen yerin ilçenize bağlı mahalle statüsünde olduğu dikkate alınırsa, düşündüğünüz gibi anılan yerin kırsal mahalle olmasına engel olabilecek bir durumun bulunmadığı, konunun ilçe belediye meclisinde görüşülerek karara bağlanması ve büyükşehir belediye meclisinin de aynı hususta karar vermesi durumunda kırsal mahalle haline dönüştürülebileceği tereddüt yaşanması durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından görüş alınarak işlemin sonuçlandırılabileceği görüşündeyiz.