Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Park alanına yola isabet eden yerler veya kira sözleşmesi olmayan tespit edilen belediyenin taşınmazları üzerinde yapıların tahliye ve ecrimisil durumu hakkında sorum detaydadır.

164 gösterim
17 Eylül 2021 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde ASLI sordu
Park alanına ve yola isabet eden yerler üzerinde veya kira sözleşmesi olmayıp tespit edilen belediyenin tarla vasfındaki taşınmazları üzerinde yapılan imara aykırı yapılara; ecrimisil uygulanır mı, tahliye işlemleri 2886 ya göre mi yada yıkılacak derecede tehlikeli yapı olmaması durumunda imar kanunun hangi maddesine göre tahliye işlemi yapılır?

1 cevap

18 Eylül 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

3194 sayılı İmar Kanunu’nun Kamuya ait gayrimenkuller başlıklı 11 inci maddesinde; İmar planlarında; meydan, yol, su yolu, park, yeşil saha, otopark, toplu taşıma istasyonu ve terminal gibi umumi hizmetlere ayrılmış yerlere rastlayan Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait gayrimenkuller ile askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri ile ülke güvenliği ile doğrudan doğruya ilgili Türk Silahlı Kuvvetlerine ait harekat ve savunma amaçlı yerler hariç Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsalar belediye veya valiliğin teklifi, Maliye ve Gümrük Bakanlığının onayı ile belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeye; belediye ve mücavir alan hudutları dışında özel idareye bedelsiz terk edilir ve tapu kaydı terkin edilir. Ancak, bu yerlerin üzerinde bina bulunduğu takdirde, arsası hariç yalnız binanın halihazır kıymeti için takdir edilecek bedel ödenir. Bedeli ve ödeme şekli taraflarca tespit olunur.

             Bu suretle maledilen arazi ve arsalar belediye veya özel idare tarafından satılamaz ve başka bir maksat için kullanılamaz. Bu hususta tapu kütüğünün beyanlar hanesine gerekli şerh konur.

             Bu   yerlerin   kullanılış   şekli,  yeni  bir  imar  planıyla  değiştirilip  özel  mülkiyete konu olabilecek  hale  getirildiği  takdirde,  bu  yerler  devir  alınan  idareye  belediye veya özel idarece aynı usulle iade edilir. Buna aykırı davranışı sabit olan ilgililer şahsen sorumludur. Bu terkinler hiçbir şekilde resim, harç ve vergiye tabi değildir.

Hazırlanan imar planı sınırları içindeki kadastral yollar ile meydanlar, imar planının onayı ile bu vasıflarını kendiliğinden kaybederek, onaylanmış imar planı kararı ile getirilen kullanma amacına konu ve tabi olurlar.

Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve ağaçlandırılmak üzere izin verilen taşınmazlardan projesine uygun olarak ağaçlandırılanlar, imar planı kararıyla başka amaca ayrılamaz” denilmektedir.

3402 sayılı Kadastro Kanunu’nun  Kamu Malları başlıklı 16 ncı maddesinde de aynen; “Kamunun ortak kullanılmasına veya bir kamu hizmetinin görülmesine ayrılan yerlerle Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan sahipsiz yerlerden:

A) Kamu hizmetinde kullanılan, bütçelerinden ayrılan ödenek veya yardımlarla yapılan resmi bina ve tesisler, (Hükümet, belediye, karakol, okul binaları, köy odası, hastane veya diğer sağlık tesisleri, kütüphane, kitaplık, namazgah, cami genel mezarlık, çeşme, kuyular, yunak ile kapanmış olan yollar, meydanlar, pazar yerleri, parklar ve bahçeler ve boşluklar ve benzeri hizmet malları) kayıt, belge veya özel kanunlarına veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine göre Hazine, kamu kurum ve kuruluşları, il, belediye köy veya mahalli idare birlikleri tüzelkişiliği, adlarına tespit olunur.

B) Mera, yaylak, kışlak, otlak, harman ve panayır yerleri gibi paralı veya parasız kamunun yararlanmasına tahsis edildiği veya kamunun kadimden beri yararlandığı belgelerle veya bilirkişi veya tanık beyanı ile ispat edilen orta malı taşınmaz mallar sınırlandırılır, parsel numarası verilerek yüzölçümü hesaplanır ve bu gibi taşınmaz mallar özel siciline yazılır. Bu sınırlandırma tescil mahiyetinde olmadığı gibi bu suretle belirlenen taşınmaz mallar, özel kanunlarında yazılı hükümler saklı kalmak kaydıyla özel mülkiyete konu teşkil etmezler. Yol, meydan, köprü gibi orta malları ise haritasında gösterilmekle yetinilir.

C) Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan kayalar, tepeler, dağlar (bunlardan çıkan kaynaklar) gibi, tarıma elverişli olmayan sahipsiz yerler ile deniz, göl, nehir gibi genel sular tescil ve sınırlandırmaya tabi değildir, istisnalar saklıdır.

D) Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ormanlar, bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, özel kanunları hükümlerine tabidir” hükmüne yer verilmiştir.

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 15 inci maddesinde, mahallî müşterek nitelikteki hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde taşınmaz almak, kamulaştırmak, satmak, kiralamak veya kiraya vermek, trampa etmek, tahsis etmek, bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesis etmek, gibi belediyeye birtakım yetki ve imtiyaz verilmiş bulunmaktadır. 5393 Sayılı Kanunun 18 inci maddesinde belediye meclisinin görev yetkileri arasında ; taşınmaz alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına, üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar verme yetkisi tanınmıştır.  Ayrıca, 5393 Sayılı Kanun’un 34 üncü maddesinde, belediye encümenine taşınmaz satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygulamak, süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar vermek görev ve yetkileri verilmiş bulunmaktadır.

Diğer taraftan 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun 44 üncü maddesinde, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerince, taşınır ve taşınmaz edinilmesi, yönetilmesi, trampası, elden çıkarılması, ecrimisilin tahsil ve takibinde izlenecek yöntem, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin yönetimi ve korunması, işgalli malların tahliyesi gibi hususların ilgili kanunlarında düzenleneceğine dair hükme yer verilmiştir.

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin Yetkileri ve İmtiyazları” başlıklı 15. maddesinin (p) bendinde, belediye mallarına karşı suç işleyenlerin Devlet malına karşı suç işlemiş sayılacağını dolayısıyla  2886 Sayılı Kanunun 75 inci maddesi hükmünün belediye taşınmazları hakkında da uygulanacağı açıkça belirtilmiştir.

Ecrimisil ve tahliyeye ilişkin hususlara 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75 inci maddesinde hüküm bulunmaktadır. Anılan madde hükmüne göre;  “Devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malları ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile idare ve temsil ettiği mazbut vakıflara ait taşınmaz(1) malların, gerçek ve tüzelkişilerce işgali üzerine, fuzuli şagilden, bu Kanunun 9 uncu maddesindeki yerlerden sorulmak suretiyle, idareden taşınmaz ve değerleme konusunda işin ehli veya uzmanı üç kişiden oluşan komisyonca tespit tarihinden geriye doğru beş yılı geçmemek üzere tespit ve takdir edilecek ecrimisil istenir. Ecrimisil talep edilebilmesi için, Hazinenin işgalden dolayı bir zarara uğramış olması gerekmez ve fuzuli şagilin kusuru aranmaz.

            Ecrimisile itiraz edilmemesi halinde yüzde yirmi, peşin ödenmesi halinde ise ayrıca yüzde onbeş indirim uygulanır. Ecrimisil fuzuli şagil tarafından rızaen ödenmez ise, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.

Kira sözleşmesinin bitim tarihinden itibaren, işgalin devam etmesi halinde, sözleşmede hüküm varsa ona göre hareket edilir. Aksi halde ecrimisil alınır.

             İşgal edilen taşınmaz mal, idarenin talebi üzerine, bulunduğu yer mülkiye amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, idareye teslim edilir.

            Köy sınırları içerisinde yer alan Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların işgalcilerinden tahsil edilen ecrimisil gelirlerinin yüzde beşi, 442 sayılı Köy Kanununda belirlenen görevlerde kullanılmak kaydıyla, tahsilatı izleyen ay içinde bu gelirlerin elde edildiği köy tüzel kişiliği hesabına aktarılmak üzere emanet nitelikli hesaplara kaydedilir. Maliye Bakanlığı bu oranı iki katına kadar artırmaya yetkilidir” denilmektedir.

5393 sayılı Belediye Kanununa göre; belediyeye ait taşınmazlar 3 yıla kadar belediye encümen kararı ile üç yılı aşan kiralamaların ise belediye meclisi kararı ile yapılabileceği,  taşınmazların 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre kiraya verilebileceği, kira süresinin bitiminde kiracılık ilişkisinin sona ereceği belirtilmiştir.

2886 Sayılı Kanunun 62. maddesinde, sözleşme yapıldıktan sonra müteahhit veya müşterinin (kiracının) taahhüdünden vazgeçmesi veya taahhüdünü, şartname ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi üzerine, idarenin (belediyenin) en az 10 gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi halinde, ayrıca, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın kesin teminatın gelir kaydedileceği ve sözleşmenin feshedileceği öngörülmüştür. 2886 Sayılı Kanunun 75 inci maddesi gereğince sözleşmesinde aksine hüküm bulunmaması halinde taşınmazın tahliye edilmesi, taşınmazda kira süresi bittikten sonra oturulan süre için kira bedeli değil, yersiz ve haksız yere işgal karşılığı ecrimisil (emsal bedel) ödemesi gerekmektedir.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün 15.11.2005 tarih ve 2005/119 Sayılı Genelgesinde; “…5393 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra belediyelerin sahip olduğu taşınmazların gerçek ve tüzelkişilerce işgali üzerine, fuzuli şagilden ecrimisil istenmesi, fuzuli şagil tarafından rızaen ödenmeyen ecrimisil için 6183 Sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil yoluna gidilmesi ve işgal edilen belediye taşınmazının belediyenin talebi üzerine, bulunduğu yer mülkiye amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, belediyeye teslim edilmesi gerektiğine dair açıklama yapılmış bulunmaktadır.

Mevzuatın yukarıda değinilen bütün bu hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda; imar planında yer alsın almasın belediye taşınmazı üzerinde tasarrufta bulunan işgalciler hakkında 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15 inci, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75 inci ve 3091 sayılı “Taşınmaz Mal Zilyedliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun” ve bu Kanun’un uygulama Yönetmeliği ile yukarıda bahsi geçen İçişleri Bakanlığının yürürlükteki genelgesi uyarınca Belediye Başkanlığı tarafından tecavüzün önlenmesi talebiyle mülki amirliğe başvurulması,  işgal edilen taşınmazın mülki amirlikçe tahliye edilerek belediyeye teslimine kadar geçecek süre için ecrimisil alınması gerektiği, tahakkuk ettirilen ecrimisilin fuzuli şagil tarafından rızaen ödenmemesi durumunda  6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre kendisinden cebren tahsili yoluna gidilmesinin gerektiği görüşündeyiz.

...