696 KHK ile kadroya geçen isçilerin emekli olduktan sonra tekrar işe alınıp alınamayacağı ?

23 Eylül 2021 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Nizamettin sordu

Hocam kolay gelsin. 696 sayılı KHK ile Belediye şirketinde Sürekli İşçi kadrosuna geçirilen ve emeklilik yaşı geldiğinde zorunlu emekli edilen personelimizin, emekli olduktan sonra Belediye Şirketinde yeniden işe alınmasında bir sakınca var mıdır?

23 Eylül 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

5510 sayılı Kanun kapsamında İşçi, Bağkur, Memur fark etmeksizin yani 4a, 4b, 4c  statülerinden emekli olanlar 4a statüsünde yani işçi olarak bir görevde çalışmaya başlayacaklarsa iki seçenekleri bulunmaktadır:

İlk seçenek 4a’ya tabi olarak çalışmaya başladıklarında SGK’dan almış oldukları emekli aylıkları kesilmektedir. İkinci seçenek ise sosyal güvenlik destek primine tabi olarak bir işte çalışmaları halinde hem SGK’dan aldıkları emekli aylıklarını almaya devam emekte hem de çalıştıkları özel sektör iş yerinden ücretlerini almaya devam etmektedir.

Statüleri fark etmeksizin 4a, 4b, 4c’den emekli olanlar emekli olduktan sonra 4b kapsamında faaliyete başlamaları durumunda 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı  sayılmadıklarından emekli aylıkları kesilmemekte ve faaliyetlerinden de herhangi bir sosyal güvenlik kesintisi yapılmamaktadır. Ancak statüleri fark etmeksizin 4a, 4b, 4c’den emekli olanlar emekli olduktan sonra 4c kapsamında yani herhangi bir kamu kurum veya kuruluşlarında çalışmaya başladıklarında belli görevler hariç SGK’dan aldıkları emekli aylıkları 5335 sayılı Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 30 uncu maddesine göre kesilmektedir.

Nitekim anılan Kanun’un Madde 30’uncu maddesinde aynen; “…Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya görevlendirilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar hariç olmak üzere, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz.

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar.

Diğer kanunların emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken emeklilik veya yaşlılık aylıkları ve/veya diğer tazminatları kesilmeksizin atanmaya, çalıştırılmaya veya görevlendirilmeye izin veren hükümleri ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 11 inci maddesine göre 1.1.2005 tarihinden önce alınmış Bakanlar Kurulu kararları uygulanmaz.

Bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri;

a) Cumhurbaşkanlığına seçilenler,

b) Cumhurbaşkanı yardımcılığı veya bakanlığa atanananlar,

c) Yasama Organı üyeliğine seçilenler,

d) Mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar,

e) Sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen görevleri yürütenler ile yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücreti karşılığında görevlendirilenler,

f) Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler (üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.),

g) Vakıf üniversitelerinde görev alanlar,

h) Özel kanunlarında veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin çalıştırılma veya görev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından  atanan veya görevlendirilenler ve Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler,

i) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 60 ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca Yasama Organı üyeliğinin bitiminden sonra öğretim üyesi olarak atanmış olanlar,

j) (Ek: 31/10/2016-KHK-678/20 md.; Değiştirilerek kabul: 1/2/2018-7071/20 md.) 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 36 ncı maddesi kapsamında istihdam edilen ihtiyat pilotlar ile Millî Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerinde personel ve askeri öğrenci temin faaliyetine yönelik hizmetlerin yürütülmesi için görevlendirilen emekli subay ve astsubaylar,

k) (Ek: 17/4/2017-KHK-690/34 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7077/30 md.) 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesine göre görevlendirilen güvenlik korucuları,

Hakkında uygulanmaz…” denilmektedir.

Bu durumda, belediye iktisadi teşebbüsü olan belediye şirketinde istihdam edilen bir işçinin emekli olması halinde emeklilikten sonra, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 5355 sayılı Kanun hükümleri uyarınca, kendisinden “Sosyal Güvenlik Destek Primi” kesilmek suretiyle emeklilik aylığı kesilmeksizin işçi olarak çalıştırılabileceği işverenin de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4/a maddesi uyarınca işçinin işe başlamadan bir gün öncesinden e-sigorta ortamında İşe Giriş Bildirgesini  bağlı bulunulan yerin SGK’na vermesi gerektiği görüşündeyiz.