Encümen kararı ikinci bir encümen kararı ile iptal edilebilir mi?

21 Ekim 2021 3- Belediye Encümeni kategorisinde Emin sordu
Hocam merhabalar.3194 Sayılı İmar Kanunu 42.madddesi gereği imara aykırı yapı hakkında alınan encümen kararı gereği yapı sahibine idari para cezası kesilerek tebliğ edilmiştir.Yapı sahibi tarafından imara aykırılık giderilip idari para cezasının iptali talep edilmiş ve encümen almış olduğu idari para cezasını ikinci bir karar ile iptal etmiştir.Bu doğrultuda;

1) İmara aykırılığın giderilmesi idari para cezasının uygulanmasına engel teşkil eder mi?

2) Encümenin yetki ve sorumlulukları arasında daha önce verilen idari para cezasının iptali var mı?

3) Encümenin vermiş olduğu idari para cezası nasıl iptal edilir?

21 Ekim 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli abonemiz.
Encümenin verdigi idari para cezalarının encümen tarafindan iptali söz  konusu değildir.  İdarenin bu tür  kararları  ancak yargı  kararı  ile iptal edilebilir.
3194 sayılı İmar Kanununa özellikle 32 nci maddesine aykırı işlemden  dolayı verilen idari para ceza kararı  ceza konusu işlem  düzeltilmiş  ya da giderilmiş olması  para cezasının  takip ve tahsilini  maalesef durdurmamaktadır.
Bu durumda yapı ruhsatı  verilmesini gerektirecek düzeltmeyi  yapmış olsa dahi para cezası  muhatabının  kendisine verilen cezayı ödemesi gerektigi ve bu cezanın  encümen  tarafından  kaldırılamayacağı görüşündeyiz. Belirttigimiz gibi adına  ceza kesilen kişınin kararın  kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde  yargı yoluyla itiraz hakkını  kullanabilecegi yargı surecinin ise tahsili durduramayacağı değerlendirilmektedir .