SAYIN HOCAM İLGİLİ TAŞINMAZLAR İMAR PLANINDA TİCARET ALANI OLARAK PLANLANMIŞTIR. PLANDA KAMU ALANI OLMAYAN YERLERİN KAMULAŞTIRILMASI NASIL YAPILACAKTIR?

27 Ekim 2021 8- İhale kategorisinde toranaga sordu
Sayın hocam başlıkta da belirttiğim gibi bu taşınmazların bulunduğu alan imar planımızda ticaret alanı olarak planlanmış ve ilgili taşınmazlarda hali hazırda faal iş yerleri vardır. İmar planında kamu alanı olarak planlanmayan alanların kamulaştırılması mümkün müdür? 2942 Sayılı Kanun'a göre bir taşınmazın kamulaştırılabilmesi için öncelikle taşınmazın imar planında kamu alanı olarak planlanmış olması gerektiği bilinmektedir. Planda kamu alanı olmayan bir alanın kamu yararı kararı alınarak kamulaştırma cihetine gidilmesi mevzuata uygun mudur? Uygunsa izlenecek yol hakkında kısa bilgi vere bilir misiniz?

31 Ekim 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,
Kamulaştırma sadece “yetkili idare” tarafından yapılır. Kamulaştırmayı zorunlu kılan bir “kamu yararı” bulunmalıdır. Bu bağlamda 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 5, 6 ve 7 nci  maddeleri  uyarınca, belediye encümeninin kamulaştırılacak alanla ilgili kamu yararı kararı alınması ve alınacak kararın mülki amir (İlçelerde Kaymakam, İllerde Vali) onayından geçirilmesi gerekmektedir. Kamulaştırmanın konusu “özel mülkiyete konu olan taşınmaz” bir mal olduğunda 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 8 inci maddesindeki Satın almaya ilişkin hükümlerin uygulanması suretiyle yapılması gerekmektedir. Kamulaştırılan taşınmazın bedelinin “peşin” ödenmesi esas olduğundan bedel ödenmeden kamulaştırma yapılması mümkün değildir.

Bu durumda; sizin de belirttiğiniz gibi İmar Planında kamusal alan olarak belirtilmeyen yerle ilgili olarak kamu yararı kararı alınması mümkün görülmediğinden  kamulaştırılması imkanı bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Belediyenin her ne amaçla olursa olsun İhtiyaç duyacağı taşınmazların satın alınması ya da kiralanması her zaman imkan dahilindedir.  Dolayısıyla idarelerin ihtiyacına uygun taşınmaz mal alımı veya kiralanması.4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22/e maddesine göre mümkün bulunmaktadır.

Ancak; 2021/14 sayılı Cumhurbaşkanı Genelgesi ile idarelerin hiçbir surette taşınmaz mal satın alamayacağı,  kiralayamayacağı ve inşaat dahi yapılamayacağı hususundan hareketle Tasarruf Tedbirleri genelgesinin yürürlükte olduğu sürece ihtiyaç duyulan taşınmazlarla ilgili olarak kamulaştırma ya da satın alma işleminin yapılamayacağı,

zorunluluk arz etmesi durumunda ise; anılan genelge (2021/14) gereğince durumun gerekçeli olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına (Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü) bildirilmesi ve alınacak cevaba göre işlem yapılmasının uygun olacağı görüşündeyiz.