İyi günler. Sorum detaydadır. Cevabınız için şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım.

28 Ekim 2021 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Nurali ÖZTÜRK sordu
Sermayesi %100 Belediyemize ait şirkette istihdam edilmek üzere 2021 yılı mayıs ayında bir adet eleman alınmıştır. Söz konusu eleman evlilik akdi nedeni ile 3 aylık vize alarak yurt dışına çıkmak üzere Belediyemize dilekçe vermiş olup yurt dışına çıkmak istemektedir. 4857 sayılı iş kanununa göre yıllık izine hak kazanmadığı halde personele izin verilmesi uygun mudur?. Dilekçe verip yurt dışına çıkması sorun teşkil eder mi? İzlenmesi gereken yol nasıl olmalıdır?

31 Ekim 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli abonemiz;

4857 sayılı İş Kanunu’nun 53 üncü maddesi uyarınca; İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Bir yıllık süreyi doldurmayan işçinin izin hakkı bulunmamaktadır.  Anılan Kanun’un ek 2 nci maddesi gereğince; İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilebilmektedir. Bu durumda yurtdışına mutlak çıkması gereken ve deneme süresi dahil bir yılı doldurmayan işçiye senelik izin verilmesi mümkün değildir. Nitekim İş Kanunu’nun 53 üncü maddesinde belirtildiği gibi  İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,

fazla olamayacağından sorunuzda bahsi geçen işçinin ancak istifaen ayrılmak suretiyle yurtdışına gidebileceği düşünülmektedir.