Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Sorum detaydadır vereceğiniz cevap için teşşekür ederim. (Sait Alas)

227 gösterim
5 Kasım 2021 8- İhale kategorisinde Kemal YARDIMCI sordu

Belediyemiz sınırları dahilinde sıfır atıkların toplanması amacıyla 2886 sayılı devlet ihale kanunun  45. Maddesine göre 2020 yılı Ocak ayında ihalesi yapılmıştır. Yapılan ihale sonucunda beher aylığı  21.500,00.-TL   + % 18 KDV. Olmak üzere  yüklenici Firmayla sözleşme yapılarak   10.02.2020 tarihinden geçerli olmak üzere  işe başlanılmıştır. Ancak Dünyada olduğu gibi Ülkemizde de  yoğun bir şekilde his edilen ve halen  devam eden salgın virüs nedeniyle  sıfır atıkların toplanmasında  aksaklıklar meydana gelmiştir. Bundan dolayı, yüklenici Firma Belediyemize  16.10.2020 tarihinde yazılı başvurarak   sözleşmenin karşılıklı  fesih talebinde bulunmuştur. Belediye olarak  konuyla ilgili  detaylı bilgi almak üzere  Çevre ve Şehircilik Bakanlığından  görüş alınmıştır. Gelen görüş doğrultusunda  sözleşmenin fesih edilmesi  idarenin  tasarrufunda  olduğunu belirtmiştir.

            Yüklenici Firma tarafından ayrıca da  Belediyemiz hakkında bu sıkıntılı süreç içerisinde  kurum olarak taahhüdümüzün yerine getirilmemesi nedeniyle   tazminat davası açmıştır. Sözleşmenin feshi ve  açılan dava sonucunda  konunun karşılıklı olarak  5393 sayılı kanunun 18. Maddesine göre “ konusu Vergi Resim ve Harç olmayan “ alacakların terkin edilmesi ve sulh edilmesi yetkisinin Belediye Meclisinde olması nedeniyle bu doğrultura Belediyemiz  Meclisince  20.05.2021 tarih ve 39 sayılı  karar alınmıştır.Ancak halen  tereddütte düştüğümüz konular vardır.  Meclis kararı çerçevesinde  yapılacak olan sulhnamede  sözleşme fesih tarihi  hususunda  tereddüt yaşanmaktadır.  Yukarıda yapılan açıklamalarla beraber  sözleşmenin  askıyı alınması  veya  fesih tarihi  alakalı olarak   herhangi bir işlem yapılmamıştır.  Sözleşme  şu an  devam etmektedir. Ancak   yüklenicinin  herhangi bir  faaliyeti olmamıştır. Kurumumuzun  yapacağı sulhnamede  fesih tarihi olarak   aşağıda yer alan  hususlarda  tereddüt  yaşanmıştır.Şöyle ki;

  1. Kurumumuzun  yapacağı sulhnamede fesih tarihi olarak, yüklenici firma tarafından  sözleşmenin  karşılıklı feshiyle alakalı  16.10.2020 tarihinde  kurumumuza verilen yazılı  dilekçeden itibaren   geçmişe dönük  (  fesih tarihi  16.10.2020   tarihi olarak )  fesih işlemi yapılabilir mi?.
  2. 1. Maddenin  kabul edilmemesi halinde konuyla alakalı  olarak alınan  Belediyemiz Meclis  karar tarihi olan  20.05.2021 tarihin  fesih  başlangıç tarihi olarak kabul edilebiliri mi?.

                3-Sözleşmenin  sulhname ile  fesih işlemlerinin yapılması  hususunda Belediye Meclisinin Başkana vermiş olduğu yetki doğrultusunda  ve  Belediye Başkanı kendisine  Meclis kararıyla verilen yetkiyi  bir Başka yetkili personele devir edebilir mi?.

            4-Sulhname düzenlenirken  tahakkuk edilen kira bedelinin  terkin işlemleri yapılabilir mi?.

            5-Sulhane düzenlenirken yüklenicinin kesin teminatı   iade edilebilir mi ?

            Yukarıda belirtilen hususlara  yazılı bilgi verilmesini arz ederim. 

                                                                                                           

bingolisletme@hotmail.com.tr

1 cevap

7 Kasım 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

2886 sayılı DİK’nun 45 inci maddesinde belirtilen koşullara uygun olarak ihalesi yapılmış bir işin sözleşmeye bağlanmış olması ve sözleşmenin devam etmesi halinde fesih veya tasfiyeden söz edilemeyeceği dolayısıyla ortada var olan bir sözleşmenin bulunduğu ve tarafların karşılıklı olarak sözleşme hükümlerine uygun bir şekilde davranma zorunluluğu bulunmaktadır.

Ancak sözleşmenin feshini gerektiren bir halin doğması halinde ki,  fesihle ilgili görüş istemine karşılık sözleşmenin feshedilmesinin idarenin takdirinde olduğuna ilişkin görüş verilmiş ise makul gerekçelerle (Covid 19 sürecinde yaşanan olumsuzluklar gibi) sözleşmenin feshedilebileceği ve bu durumda tasfiyenin genel hükümlere göre yani 6098 sayılı Borçlar Kanunu hükümlerine uygun olarak yürütülmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Kiracının idare aleyhine tazminat davası açtığını belirtmişsiniz. Dava konusu olan vergi, harç ve resim dışındaki alacakların 5393 sayılı Belediye Kanununda belirtilen yeniden değerleme oranı ile günün koşullarına uyarlanmış borç limiti esas alınarak belediye encümeni ve/veya belediye meclisi kararıyla sulhen çözümlenebileceği düşünülmektedir. Bu durumda; sorunuzdaki maddelere cevap verilecek olursa:

  1. Belediye meclisinin kira sözleşmesinin fesih ve/veya tasfiyesine ilişkin görüş ve karar alma yetkisi bulunmamaktadır. Ancak dava konusu alacakların sulhen çözümü noktasında görüş ve karar alma yetkisi bulunmaktadır.
  2. Fesih tarihi yüklenici veya idarenin karşılıklı anlaşmaya vardıkları tarih olup geriye dönük işlemlerinin yapılamayacağı,
  3. Fesih veya tasfiye işlemlerinin yapılmasına idarenin en üst amiri ve belediyenin temsilcisi sıfatına haiz olan belediye başkanı yetkili bulunmaktadır. Bunun için alınmış belediye meclis kararı verilmiş ise de uygulama alanı bulunmamaktadır. Diğer taraftan 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 42 inci maddesine göre belediye başkanı görev ve yetkilerinden bir kısmını uygun gördüğü takdirde, yöneticilik sıfatı bulunan belediye görevlilerine devretme yetkisine sahip bulunmaktadır.
  4. Kira alacaklarının terkini söz konusu olamaz.  Sulhname dava konusu alacakların anlaşma yoluyla çözümlenmesine yönelik bir işlemdir. Yoksa kira alacaklarının şu veya bu sebeple terkini görevlilere sorumluluk getireceği unutulmamalıdır.
  5. İşin tamamen tasfiyesine gidilmedikçe ve taraflar arasında sözleşmeden doğan yükümlülük gereği borç alacak ilişkisi devam ettikçe kesin teminatın çözülemeyeceği görüşündeyiz.
...