Belediye yayın bürosundan arapça ilan yapılmasında yasal sorumluluk varmıdır

23 Kasım 2016 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Mehmet POLAT sordu
Belediye ilan sisteminden arapça veya başka bir yabancı dilde halka ilan edilip edilmemesinde yasal bir sorumluluk varmıdır. cevabınız için şimdiden tşk ederim

23 Kasım 2016 S.YÜCEL cevapladı
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 'Hemşehri hukuku' başlıklı 13'ncü maddesinde "  Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması zorunludur. Belediye, hemşehriler arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yapar. Bu çalışmalarda üniversitelerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, sivil toplum kuruluşları ve uzman kişilerin katılımını sağlayacak önlemler alınır. Belediye sınırları içinde oturan, bulunan veya ilişiği olan her şahıs, belediyenin kanunlara dayanan kararlarına, emirlerine ve duyurularına uymakla ve belediye vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarını ödemekle yükümlüdür." hükmüne yer verilmiş olup, beldede yaşayan yabancı uyruklu insanlar var ve ilan içeriği TC Anayasası hükümlerine aykırı değil ise, ücretini almak suretiyle ilanının yapılmasında sakınca bulunmadığı, görüşündeyiz.