bağımsız meclis üyesi siyasi başkan yardımcılığı na ataması yapılır mı

8 Aralık 2021 2- Belediye Meclisi kategorisinde hüseyin çilikiz sordu
hocam saygılar hiç bir partiye üyeliği olmayan bağımsız meclis üyesi siyasi başkan yardımcılığı yapabilir mi ataması yapılır mı

12 Aralık 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli abonemiz,

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesi uyarınca; norm kadrosunda belediye başkan yardımcısı bulunan belediyelerde norm kadro sayısına bağlı kalınmaksızın; belediye başkanı, zorunlu gördüğü takdirde, nüfusu 50.000'e kadar olan belediyelerde bir, nüfusu 50.001-200.000 arasında olan belediyelerde iki, nüfusu 200.001-500.000 arasında olan belediyelerde üç, nüfusu 500.000 ve fazla olan belediyelerde dört belediye meclis üyesini belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirebilmektedir.

TÜİK resmi kayıtlarına göre İscehisar’ın 2020 yılı nüfusu 25.043 olarak belirlenmiştir.

Belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri norm kadro İlke ve standartlarına dair yönetmelik ve ekli tablolarına göre D-7 Grubunda yer alan İscehisar Belediyesinin Norm kadrosunda 1 adet belediye başkan yardımcısı kadrosu bulunduğu görülmektedir.

Bu durumda belediye başkanının belediye meclisi üyelerinden herhangi birisini belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirebileceği,   görevlendirilecek kişinin partili veya bağımsız  olması gibi bir kısıtlama bulunmadığından bağımsız üyenin de  belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirilmesinin  belediye başkanının takdirinde olduğu görüşündeyiz.