Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Sorum detaydadır vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.(Güler)

199 gösterim
14 Aralık 2021 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Kemal YARDIMCI sordu

2016 Yılında Yapı Kullanma Belgesi almış olan 6 katlı yapının tamamı Ofis Ve İş yeri olmak )üzere 5 -bağımsız bölümden oluşmaktadır. Kurumumuza yapılan başvuru ile zemin kattaki ofis İş yerine karafırın  ve  geri kalan normal(1,2,3,4) katlardaki Ofis ve İşyerleri fırın-kafe dönüştürülmesi talep ediliyor.İzlenecek yol nedir.

SORU-2)

Yapıya 28.12.2016 tarih ve 2016/339 sayılı yapı ruhsatı düzenlenmiş olup, 2 yıl içinde herhangi bir faaliyet olmamıştır ancak ilgili idareye ruhsat uzatımı için 2 yıl bitmeden başvuru dilekçesi verilmiş ancak ilgili idare tarafından yenileme ruhsatı düzenlenmemiştir. Ayrıca yapının parsel numarası değişmiştir. Yapı ile ilgili mahkeme bulunmakta ancak herhangi bir durdurma kararı bulunmamaktadır. Bu yapının ruhsatı hükümsüz hale gelmiş midir? Dava tarihi 24.12.2018 izlenecek yol nedir hocam saygılarımla

Not: arsada komşu işgali olduğundan başlayamadığı ve işgalin kaldırılması için belediye müracaatı vardır.

1 cevap

15 Aralık 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

İnşaatlar  İmar planına,  planlı alanlar yönetmelik, onanmış proje, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılmaktadır. Mevzuata uygun olarak belediyenizden alınmış projenin inşaatına yani yapıya iki yıl içinde başlanılması ve her halükarda beş yıl içnde bitirilmesi İmar mevzuatının gereğidir. Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır.

Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır.

Yapı tamamen bittiği takdirde tamamının, kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı takdirde bu kısımlarının kullanılabilmesi için inşaat ruhsatını veren belediye biriminden; 3194 sayılı Kanun’un 27 nci maddesine göre ruhsata tabi olmayan yapıların tamamen veya kısmen kullanılabilmesi için ise belediyeden izin alınması mecburidir. Mal sahibinin müracaatı üzerine, yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin tespiti gerekir.  Belediye  mal sahiplerinin müracaatlarını en geç otuz gün içinde neticelendirmek mecburiyetindedir. Aksi halde bu müddetin sonunda yapının tamamının veya biten kısmının kullanılmasına izin verilmiş sayılır.

Verilen iznin yapı sahibini kanuna, ruhsat ve eklerine aykırılıktan  doğacak mesuliyetten kurtarmayacağı gibi her türlü vergi, resim ve harç ödeme mükellefiyetinden de kurtarmayacağı 3194 sayılı İmar Kanununda hükme bağlanmış bulunmaktadır.

İşyerinde aranacak genel şartlar İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in 5 inci maddesinde tek tek sayılmış bulunmaktadır. Anılan Yönetmeliğin 5 inci maddesinin b) bendi uyarınca;  634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve benzeri eğlence ve toplantı yerleri; fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri; imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi işyerlerinin açılması hususunda kat maliklerinin oy birliği ile karar alması

Tapuda iş yeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa, kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı kararın bulunması, zorunludur.

Yönetmeliğin 5 inci maddesinin c) bendinde Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması,

Yönetmeliğin 5 inci maddesinin m) bendinde  Ekmek fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması (Ancak, alışveriş merkezleri içinde bulunan 1000 mve üstü alana sahip hipermarket, süpermarket, grossmarket ve megamarket gibi adlarla açılan işyerleri bünyesinde yer alan fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmaz.) şart koşulmuştur.

 Özel yapı şeklini gerektiren fırın  (kara fırın) ın müstakil yapı şeklini gerektirdiği ve bu proje kapsamında değerlendirilemeyeceği ve proje değişikliği kapsamına alınamayacağı,  görüşündeyiz.

ikinci sorunuza gelince;

Dava konusu olmuş projenin devam ettirilmesinin taraflar arasındaki anlaşmazlığı daha da derinleştirebileceği, ileride belediye ve birim yetkililerine hukuki sorumluluk getirebileceği mahkeme sonucunun beklenmesinin uygun olacağı görüşündeyiz.

...