29 Şubat 2020 CUMARTESİ Resmi Gazetede yayınlanan Karar Sayısı: 2180 Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikteki

24 Aralık 2021 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde odogru sordu
29 Şubat 2020 CUMARTESİ Resmi Gazetede yayınlanan Karar Sayısı: 2180  Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikteki maddeler   ile yazdığınız  tezatlık oluşturmaz mı hocam?

24 Aralık 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

Tereddüdünüzde elbette ki çok haklısınız.

Nitekim 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Kurumlar arası geçici süreli görevlendirmeye ilişkin ek 8 inci maddesi gereğince memurların, geçici görevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve çalıştıkları kurumun izni ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında aşağıda belirtilen şartlarla geçici süreli olarak görevlendirilebileceklerine dair hükme yer verilmiştir. Bu bağlamda kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması hâlinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilecekleri hükmü yürürlüktedir.

Ancak; 3/5/2019  tarihli ve 30763 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan “Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmelik hükümleri belediyeleri kapsamadığı, dolayısıyla belediyeden belediyeye ya da belediyeden diğer kurumlara anılan Yönetmelik dayanak gösterilerek geçici görevlendirme yapılamayacağı, sorunuzda değindiğiniz hususa gelince 29/02/2020 tarihli ve 31054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin 1 inci maddesi 3 üncü fıkradan sonra gelmek üzere eklenen 4 üncü fıkra uyarınca belediyelerin bu yönetmelik kapsamında  geçici görevlendirme yapamayacağı hatta Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yapılması Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre yapılmış olan geçici görevlendirmelerin Yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği 29/02/2020 tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde sonlandırılması gerektiği hükme bağlanmıştır.

Dolayısıyla idare hukukumuzda normlar hiyerarşisine göre Yönetmeliğin Kanuna aykırı olamayacağı ve yönetmelikle hüküm bulunmayan hallerde Kanun hükümlerinin uygulanması gerektiği dikkate alındığında, 657 sayılı DMK’nun ek 8 inci madde hükmüne uygun olarak belediye personelinin gerekli koşulların oluşması ve görevlendirilecek personelin muvafakatı alınması halinde başka bir belediyede geçici olarak görevlendirilebileceği görüşündeyiz.

Uygulamada tereddüdünüzün devamı halinde konunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünden,  görüş alınmasını ve alınacak görüş istikametinde işlem yürütülmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.