Değerli abonemiz,
4250 Sayılı İspirto Ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’nun 9 uncu maddesi uyarınca; Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan satış belgesi almak isteyenlerin, öncelikle belediye veya il özel idaresinden iş yeri açma ruhsatı ya da Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm belgesi almaları zorunludur.
Tütün mamulü, etil alkol, metil alkol ve alkollü içki satmak isteyenlerin, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan satış belgesi almaları zorunludur. Belediye veya il özel idaresi, ruhsat vermeden önce, yetkili kolluk kuvvetinin görüşünü alır. Kolluk kuvveti görüşünü yedi gün içinde verir.
Bu Kanun kapsamına giren ürünlerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre mesafenin bulunması zorunludur. Bu fıkradaki mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmaz.
Mesafe şartı, satış belgesinin verildiği tarih itibarıyla aranmaktadır.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in Mesafe Ölçümü başlıklı 34 üncü maddesi uyarınca; meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri, internet salonu gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin açılmasına izin verilirken mesafe ölçümünde, bina ve tesislerin varsa bahçe kapıları, yoksa bina kapıları; kapıların birden fazla olması durumunda en yakını esas alınır. Yüz metre uzaklığın ölçümünde, mevcut cadde ve sokaklar üzerinden yaya yolu kullanılarak, yaya kurallarına göre gidilebilecek en kısa mesafe dikkate alınır.
Bu tür yerlerin açılmasına izin verilirken, o yerin en az yüz metre civarında okul bulunup bulunmadığının yanı sıra bu işyerlerinin özel eğitime muhtaç bireylerin devam ettikleri öğretim kurumları ve okullar dışındaki diğer özel öğretim kurumları ile aynı binada olup olmadığı ve içkili yer bölgesinde bulunup bulunmadığı yetkili idarelerce tespit edilir.
11/06/2013 tarihli ve 28674 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6487 sayılı Kanunla değişik 4250 sayılı Kanunun 9’uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları uyarınca; bu Kanun kapsamına giren ürünlerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre mesafenin bulunması zorunludur. Bu fıkradaki mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmaz.
Mesafe şartı, satış belgesinin verildiği tarih itibarıyla aranır.” şeklinde, Geçici 1’inci maddesinin dördüncü fıkrası ise “9 uncu maddenin ikinci fıkrası, bu maddenin yayımı tarihinden önce iş yeri açma ruhsatı ve satış belgesi almış işletmeler için uygulanmaz. Bu işletme sahipleri işletmelerini birinci ve ikinci derece kan hısımlarına devredebilir.” şeklinde düzenleme yapılmıştır.
11/06/2013 tarihi itibariyle alkollü içki satışına izin veren geçerli bir ruhsatı ve yanı sıra geçerli bir TAPDK alkollü içki satış belgesi olan işletmeler, 100 metrelik mesafe sınırları içinde örgün eğitim kurumu, dershane, öğrenci yurdu veya ibadethane olsa dahi faaliyetlerine devam edebilecekledir.
Ancak; 11/06/2013 tarihinden önce ruhsatlandırılmasına rağmen TAPDK alkollü içki satış belgesi almamış olan işletmeler için 100 metre mesafe şartı aranması gerekmektedir.
Diğer taraftan mesafe şartı 4250 sayılı Kanun kapsamına giren ürünlerin, başka bir deyişle alkol ve alkollü içkilerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler için aranması gerekmektedir.
Mahalleye dönüşen bakkaliye işyerinde yetkili makamlardan alınmış alkollü içki perakende satış belgesinin de bulunmuş olması durumunda bunun kendisine kazanılmış bir hak olarak kabul edileceği ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in 10 uncu maddesi gereğince birden fala faaliyet konusu olan işyeri durumunda olan bu yere adresi ve işleticisi aynı olması ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyeri olan işyeri için ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenebileceği ve talî faaliyet konularının ruhsatta ayrıca belirtilmek suretiyle ruhsatlandırılabileceği görüşündeyiz.