Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

hocam iyi çalışmalar vereceğiniz cevap için teşekkür ederim.

İlgili sorular

105 gösterim
27 Aralık 2021 9- Diğer kategorisinde Muammer sordu
hocam araç .............plakalı özel amaçlı (tost çay aracı) dır.2013 yılında tescil yapılmıştır.Bu araca seyyar olarak kokereç satışı için ruhsat alma talebinde bulunulmaktadır. bu araca işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilirmiyim verirsem hangi yolu izlememiz gerekiyor.

1 cevap

28 Aralık 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

4857 sayılı İş Kanunu’nun 2 nci maddesinde, İşveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddî olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birim  işyeri şeklinde tanımlanarak işverenin işyerinde ürettiği mal veya hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen yerler (işyerine bağlı yerler) ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve meslekî eğitim ve avlu gibi diğer eklentiler ve araçların da işyerinden sayılacağı belirtilmiştir. İşyeri, işyerine bağlı yerler, eklentiler ve araçlar ile oluşturulan iş organizasyonu kapsamında bir bütündür.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamına girmesine rağmen adı ve nitelikleri belirtilmeyen sıhhî bir işyerinin açılması halinde, benzeri işyerleri için öngörülen esaslara göre işlem yapılır. Gezici işyerleri sabit mekanı bulunmayan, ancak sabit işyerleri gibi faaliyetlerin yürütüldüğü işyerleridir. Ayrıntılar Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer almaktadır.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in 32 nci maddesinin sekizinci fıkrasında; “Sabit veya seyyar olarak kullanılan kara, deniz, hava ve her çeşit taşıma araçlarının umuma açık istirahat ve eğlence yeri olarak kullanılmasının istenmesi halinde, deniz araçları için bağlı olduğu veya bulunduğu liman başkanlığının, diğerleri için ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşü alınır.” denilerek, gezici işyerlerinin açılmasını engelleyen bir yasaklamaya yer verilmemiştir.

Nitekim, Danıştay 8. Dairesinin 14.06.2005 tarihli ve E.2003/4730, K.2005/293 sayılı Kararında; “… Gıda satışı yapılan işyerlerinin gezici olamayacağı öne sürülmekte ise de, konuyla ilgili yasal düzenlemelerde, bu düzenlemelerin sabit değişmeyen yerler için olacağı yönünde açık bir hüküm bulunmamaktadır.”  denilerek, gezici işyerlerinin açılması mevzuata aykırı bulunmamıştır.

Ayrıca, İçişleri Bakanlığı’nın bir mütalaasında İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in 9 uncu maddesi ve Ek-1 listesinde Gezici piliç ve köfte satış yerlerine yer verilerek, “Yazınızda sözü edilen TIR, özel ızgara kasalı araç olmamakla birlikte, yapılan faaliyet benzer olduğundan, bu kapsamda değerlendirilerek, aracın yemek hazırlama ve satış yerinin hijyenik olması, üretilecek maddeler için gerekli donanımın sağlanmış olması, çevreye zarar vermemesi, su tertibatı vb. düzenlemelerin bulunması gibi hususların göz önüne alınarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesinde bir sakınca bulunmadığı değerlendirilmektedir.” denilmiştir.

Buna göre, gezici işyerlerinin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik ekinde yer alan “Ek 1- Sıhhi Müesseseler İçin Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Niteliklere uygun olarak düzenlenmeleri durumunda ruhsata bağlanmaları mümkündür.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin Ek-1 listesinde belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde gezici işyerinin ruhsatlandırılabileceği ve  anılan yönetmeliğin 10 uncu maddesine göre  -------..plakalı özel amaçlı (tost çay aracı) na ilaveten kokoreç satışıyla ilgili olarak ana faaliyet ve tali faaliyet konularının da belirtilmek suretiyle tek ruhsat verilebileceği görüşündeyiz.

...