Tedbiren 3 yıldır Zabıta Amiri kadrosunda görev yapmaktayım.Zabıta Komiseri kadrosunu asaleten alabilirmiyim?

10 Ocak 2022 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde MURAT6320 sordu
Tedbiren 3 yıldır Zabıta Amiri kadrosunda görev yapmaktayım hocam, 02 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanan  Sayı:31173 sayılı yönetmelik gereğince Zabıta Komiseri kadrosunu sınavsız asaleten almaya hak kazanıyormuyum?Teşekkür ederiz.

10 Ocak 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

02/07/2020 tarihli ve 31173 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri Personelinin görevde yükselme ve unvan değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerde görev yapan Devlet memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Anılan Yönetmeliğin 5 inci maddesinde Görevde yükselmeye tabi kadrolar belirtilmiştir: Bunlar

a) Yönetim hizmetleri grubu;

1) Müdür, şube müdürü,

2) Koruma ve güvenlik görevlisi amiri, şef, koruma ve güvenlik şefi, bando şefi.

b) Hukuk hizmetleri grubu;

1) Hukuk müşaviri.

c) Bilgi işlem hizmetleri grubu;

1) Çözümleyici.

ç) Araştırma, planlama ve savunma hizmetleri grubu;

1) Uzman, sivil savunma uzmanı.

d) İdari hizmetler grubu;

1) Ayniyat saymanı, muhasebeci, kontrol memuru, eğitmen,

2) Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, anbar memuru, ayniyat memuru, belediye trafik memuru, bilet satış memuru, evlendirme memuru, gemi adamı, koruma ve güvenlik görevlisi, gişe memuru, memur, mutemet, sayaç memuru, tahsildar, şoför.

e) Yardımcı hizmetler grubu;

1) Aşçı, bahçıvan, bekçi,  dağıtıcı, gassal, hastabakıcı, hayvan bakıcısı, hayvan kesicisi, hizmetli, çocuk bakıcısı, gemici, bakıcı anne, temizlik hizmetlisi, kaloriferci, sağlık teknisyen yardımcısı, teknisyen yardımcısı, matbaacı.

Bahsi geçen yönetmeliğin 20 nci maddesinde de zabıta ve itfaiye personeline ilişkin düzenlemelere yer verilmiş bulunmaktadır.

20 nci maddede aynen:

(1) Zabıta ve itfaiye personelinin görevde yükselme işlemleri, ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür. Zabıta ve itfaiye personelinin bu Yönetmelik kapsamındaki görevde yükselmeye tabi kadrolara atanmalarında unvan denklikleri esas alınır. Zabıta ve itfaiye personelinden;

a) Zabıta müdürü ve itfaiye müdürü kadrolarında en az iki yıl görev yapanlar, 19 uncu maddenin birinci fıkrasının (c) bendindeki hükümlere göre,

b) Zabıta şube müdürü ve itfaiye şube müdürü kadrolarında görev yapanlar, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (b), (c) ve (ç) bentlerinde yer alan kadrolara ve daha alt düzeydeki diğer kadrolara,

c) Zabıta amiri ve itfaiye amiri kadrolarında görev yapanlar, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi ile (c) bendinde yer alan kadrolara ve daha alt düzeydeki diğer kadrolara,

ç) Zabıta komiseri ve itfaiye çavuşu kadrolarında görev yapanlar, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi ile (d) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan kadrolara ve daha alt düzeydeki diğer kadrolara,

d) Zabıta memuru ve itfaiye eri kadrolarında görev yapanlar, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinde yer alan kadrolar ile daha alt düzeydeki diğer kadrolara,

alt görevlerde çalışma süresi şartı hariç olmak üzere, aranan diğer özel şartları taşımaları kaydıyla, sınavsız, genel hükümlere göre atanabilirler...” hükmüne yer verilmiş bulunmaktadır.

Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 6 nci maddesine göre, belediye zabıta teşkilatı personel kadro ve unvanları; Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslara göre belirlenmiş; daire başkanı, zabıta müdürü, zabıta şube müdürü, zabıta amiri, zabıta komiseri ve zabıta memuru unvanlı kadrolar ile hizmet için gerekli diğer kadrolardan oluşmaktadır.

Anılan Yönetmeliğin 17/c)  bendi uyarınca; zabıta komiserliğine atanabilmek için;

- En az lise mezunu olmak,

-4 yıllık yüksek öğrenim mezunları için 2 yıl; 2 yıllık yüksek okul mezunları için 3 yıl, lise ve dengi okul mezunları için 4 yıl zabıta memuru olarak çalışmış olmak,

- Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,

- Kadro durumu elverişli olmak gibi şartlar  bulunmaktadır.

Bu durumda zabıta komiserliğine sınavsız olarak atanamayacağınız görüşündeyiz.