Belediye Başkanının Makam ve Temsil Tazminatı Hakkında.

12 Ocak 2022 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Münür ÇANACIK sordu

İlçemiz Belediye Başkanı 2013 yılında TCDD. İşçi statüsünde  emekli olmuş, 01.04.2014 tarihinde yapılan Belediye Başkanlığına seçilmiştir. 2019 yılında yapılan Belediye Başkanlığı seçimlerinde tekrar Belediye Başkanlığına seçilmiş olup, halen görevi devam etmektedir. Belediye Başkanımız 06/08/1962 doğumludur.01.10.2008 tarihinde çıkan 5510 sayılı kanunun geçici 4. maddesine göre makam tazminatı alabilir mi; teşekkür eder saygılar sunarım.

13 Ocak 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

- Büyükşehir belediye başkanlarına 7000,
- İl belediye başkanlarına 6000,
- İlçe ve ilk kademe belediye başkanlarına 3000,
- Bunlar dışında kalan diğer belediye başkanlarına da 1500 gösterge rakamı uygulanmak suretiyle makam tazminatı  Makam tazminatı gösterge rakamları 7000 dahil ve üzeri olanlara ayrıca Temsil Tazminatı, altında olanlara ise ayrıca görev tazminatı ödenmektedir.

Temsil veya görev tazminatları gösterge rakamları ;
- Büyükşehir belediye başkanlarına 17000 Temsil Tazminatı,
- İl belediye başkanlarına 15000 Görev Tazminatı,
- İlçe ve ilk kademe belediye başkanlarına 9000 Görev Tazminatı,
- Diğer belediye başkanlarına 7500 Görev Tazminatı verilmektedir.

5510 sayılı Kanun'un "5434 sayılı Kanun'a ilişkin geçiş hükümleri" başlıklı geçici 4'üncü maddesine göre; "Bu kanunun yürürlük tarihinden önce, seçimler neticesinde belediye başkanı olarak görev yapmış olup, bu kanunun yürürlük tarihinden önce 5434 sayılı kanunun bu kanunla yürürlükten kaldırılan ek 68'inci maddesine göre makam tazminatı ve buna bağlı olarak temsil veya görev tazminatı ödenenler hariç olmak üzere, sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta olanlardan; 5434 sayılı Kanun'un bu kanunla yürürlükten kaldırılan 39'uncu maddesine göre aylık bağlanması şartlarını haiz olanlara, bu kanunun yürürlük tarihinden itibaren, bu kişilerden bu kanunun yürürlük tarihi itibarıyla 5434 sayılı Kanun'un bu kanunla yürürlükten kaldırılan 39'uncu maddesine göre aylık bağlanması şartlarını haiz olmayanlara ise bu şartları haiz oldukları tarihten itibaren 5434 sayılı Kanun'un bu kanunla yürürlükten kaldırılan ek 68'inci maddesinde belirtilen şartlar da dikkate alınarak, emsali belediye başkanının almakta olduğu makam tazminatı ve temsil veya görev tazminatı tutarı, almakta oldukları emeklilik veya yaşlılık aylıklarına ilave edilmek suretiyle ödenir...." hükmüne yer verilmiştir.

Ancak konuyla ilgili olarak kurum adına görüş vermemizin doğru olmayacağı bu durumda, hak kaybı yada başka bir şekilde mağduriyet yaşanmaması bakımından SGK kurumuna başvurulmasının uygun olacağı görüşündeyiz.