Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

2016 Mart-Haziran ayları arasında ilçemizde ilan edilen sokağa çıkma yasağı esnasında çatışmalardan zarar gören ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkım kararı verilen ve yıkımları

109 gösterim
29 Kasım 2016 9- Diğer kategorisinde erolkurtdis sordu
2016 Mart-Haziran ayları arasında ilçemizde ilan edilen sokağa çıkma yasağı esnasında çatışmalardan zarar gören  ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkım kararı verilen ve yıkımları yapılmış bulunan gayrımenkullere ait 2016 yılı emlak vergileri tahsilatı yapılacak mı? yoksa yapılmacak mı?Yapılmayacaksa hangi kanuna istinaden muafiyet sağlanacağı hususunda bizleri bilgilendirirseniz sevineceğiz, sizlere de şimdiden iyi çalışmalar diliyoruz.

1 cevap

29 Kasım 2016 S.YÜCEL cevapladı
29 Kasım 2016 S.YÜCEL düzenledi

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun  33'ncü maddesinde "

Vergi değerini tadil eden sebepler aşağıda gösterilmiştir:

             1. Yeni bina inşa edilmesi (Mevcut binalara ilaveler yapılması veya asansör veya kalorifer tesisleri konulması yeni inşaat hükmündedir.)

             2.  Bir binanın yanması, yıkılması suretiyle veya sair sebeplerle tamamen veya kısmen harabolması veya binada mevcut asansör veya kalorifer tesislerinin kısmen veya tamamen kaldırılması;

             3. Bir binanın kullanış tarzının tamamen değiştirilmesi veya bir binanın ikamete mahsus mahallerinden bir kısmının dükkan, mağaza, depo gibl ticaret ve sanat icrasına mahsus mahaller haline kalbedilmesi, (Bu hükmün uygulanmasında bir apartmanın her dairesi bir bina sayılır ve tadil sebebi, yalnız kullanış tarzı tamamen veya kısmen değiştirilen daire için geçerli olur.)

             4. Arazinin hal ve heyetinde değişiklik olması:

             a) Arazinin fidanlandırılması veya ağaçlandırılması, bağ haline getirilmesi;

             b) Fidanlı, ağaçlı veya kütüklü bir arazinin tarla haline getirilmesi veya gelmesi;

             c) Tarım yapılan bir arazinin tabii bir afet veya arıza sebebiyle veya sair sebepler yüzünden tarıma elverişsiz hale gelmesi.

             d) Tarım yapılmıyan bir arazinin tarıma elverişli hale getirilmesi,

             e) Arazinin parsellenmek suretiyle arsalar haline getirilmesi.

             5. Bir binanın mütemmimi durumunda olan arazinin mütemmimlik durumundan çıkması veya bir arazi ve arsanın bina mütemmimi durumuna girmesi.

             6. Bir bina veya arazinin takvim veya ifraz edilmesi veya mükellefinin değişmesi (Araziden bir kısmının istimlak edilmesi de ifraz hükmündedir.)

             7. Müteaddit arazi ve arsaların tek bir arazi ve arsa haline getirilmesi veya müteaddit hisselere ayrılmış olan bir binanın bütün hisselerinin birleştirilmesi.

             8.  Herhangi bir sebep yüzünden bir şehir, kasaba veya köyün tamamında devamlı olmak üzere bina veya arazinin değerlerinde % 25 i aşan oranda artma veya eksiltme olması; denilmiştir.

AYRICA;

6183 sayılı Kanun'un 'Tabii afetler sebebiyle terkin' başlıklı 105'nci maddesinde "Yangın, yer sarsıntısı, yer kayması, su basması, kuraklık, don, zararlı hayvan ve haşarat istilası ve

bunlara benziyen afetler yüzünden zarara maruz kalan varlıklarının ve mahsullerinin en az üçte birini kaybedenler adına

tahakkuk ettirilmiş ve afetlerin zarar verdiği gelir kaynakları ile ilgili amme alacakları İcra Vekilleri Heyeti karariyle kısmen

veya tamamen terkin olunur.

Bu madde hükmünden faydalanmak için afetin vukuu tarihinden itibaren 6 ay içinde ilgili amme idaresine yazı ile

müracaat edilmesi şarttır.

Bu madde şümulüne giren bir zararın mevcut olup olmadığı mahalli il veya ilçe idare kurullarınca, zararın derecesi,

Maliye Vekaletince genel olarak belirtilecek esaslar dahilinde ilgili amme idarelerince tesbit olunur.

Vergi Usul Kanunu mevzuuna giren amme alacakları hakkında mezkür kanunun 105 inci maddesi hükümleri tatbik

olunur.""  ve 213 sayılı Kanun'un

'Verginin terkini' başlıklı 115'nci maddesinde de " Yangın, yer sarsıntısı, yer kayması, su basması, kuraklık, don, muzir hayvan ve haşarat istilası ve

bunlara benzer afetler yüzünden:

1. Varlıklarının en az üçte birini kaybeden mükelleflerin bu afetlerin zarar verdiği gelir kaynakları ile ilgili bulunan

vergi borçları ve vergi cezaları;

2. Mahsullerinin en az üçte birini kaybeden mükelleflerin, afete maruz arazi için zararın tahakkuk ettiği hasat ve

devşirme zamanına tesadüf eden yıla ait olarak tahakkuk ettirilen Arazi Vergisi borçları ve vergi cezaları;

Maliye Bakanlığınca zararla mütenasip olmak üzere, kısmen veya tamamen terkin olunur.  Maliye Bakanlığı terkin yetkisini mahalline devredebilir.

Zarar derecesini ve ilgili bulunduğu gelir kaynağını mahalli idare heyetleri yaptıracağı tahkikat üzerine tesbit eder." hükümlerine yer verilmiştir.

...