Belediyenin yaptığı satış işlemleri 3065 sayılı kanun gereğince KDV den müstesnadır diyebilirmiyiz

9 Şubat 2022 9- Diğer kategorisinde ASLI sordu

3065 sayılı kanunun 17/4-"p) (Ek: 16/7/2004-5228/15 md.; Değişik: 24/7/2008-5793/13 md.) Hazinece yapılan taşınmaz teslimi ve kiralamaları, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni ve ön izin verilmesi işlemleri ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca yapılan arsa ve arazi teslimleri, belediyeler ve il özel idarelerinin mülkiyetindeki taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler," gereğince KDV belediyelerin satışında alınmaması gerektiği anlaşılmakta diyebilir miyiz?

10 Şubat 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

Belediyelerin taşınmaz mal satışlarında KDV istisnasına ilişkin hükümler 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “Diğer İstisnalar” başlıklı 17/4 maddesinin (p) bendinde aynen:
(Ek: 16/7/2004-5228/15 md.; Değişik: 24/7/2008-5793/13 md.) Hazinece yapılan taşınmaz teslimi ve kiralamaları, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni ve ön izin verilmesi işlemleri ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca yapılan arsa ve arazi teslimleri, belediyeler ve il özel idarelerinin mülkiyetindeki taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler hükmüne yer verilmiştir.
Önceden belediyelerin taşınmaz mal satışları “Kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler …” şeklindeki (r) bendi kapsamında iken belediyelerin taşınmaz satışlarının KDV’den istisna olması için söz konusu taşınmazları en az 2 yıl önce edinmiş olması şartı bulunmakla birlikte 28.11.2017 tarih ve 7061 sayılı Kanun’la yapılan düzenlemeyle; belediyelerin taşınmaz satışları söz konusu bent kapsamından çıkarılmak suretiyle yukarıda belirtilen (p) bendi kapsamına alınmış dolayısıyla belediyelerin taşınmaz satışlarının KDV’den istisna tutulabilmesi için edinim tarihinden itibaren en az 2 yıl geçmiş olması şartı kaldırılmak suretiyle r) (Ek: 30/12/2004-5281/33 md.; Değişik: 28/3/2007-5615/13 md.) Kurumların aktifinde (…)en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine devir ve teslimleri ile bu taşınmaz ve iştirak hisselerinin finansal kiralama ve finansman şirketlerince devir ve teslimi…” denilmek suretiyle değiştirilmiştir.

Bu durumda, 3065 sayılı Kanunun İstisnalara ilişkin başlığı altında yer alan diğer istisnalar alt başlığı ile 17/4-r 17/4-p hükümleri uyarınca KDV istisnası kapsamında yer alan belediyeniz taşınmazlarının (bina,arsa,arazi) satışında KDV uygulanmayacağı görüşündeyiz.