Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

TUTANAK İLE İLGİLİ ATILAN İMZALARDA KİŞİ SAYISININ ÖNEMİ VAR MI?

167 gösterim
11 Şubat 2022 8- İhale kategorisinde ALİ KOÇ sordu
SAYIN HOCAM, MÜLKİYETİ BELEDİYEYE AİT OLUP, 2886 SAYILI DİK NUN 45. MADDESİNE GÖRE KİRAYA VERİLEN İŞYERİNİN BOŞALTILMASI GEREKİYOR.KİRACIYA TAHLİYE YAPMASI İÇİN YAZI YAZIYOR SÜRE VERİYORUZ.VERİLEN SÜRE İÇERİSİNDE KİRACI İŞYERİNİ BOŞALTTI İSE BELEDİYEMİZE DİLEKÇE VERİYOR VEYA ŞİFAEN BİZE SÖYLÜYOR BİZDE BUNA İSTİNADEN, İŞYERİNE GİDİYORUZ VE  BOŞ OLDUĞUNA DAİR RESİM ÇEKİP TUTANAK TUTUYORUZ, BU TUTANAKTA SADECE BİR KİŞİNİN İMZASININ OLMASININ HERHANGİ BİR SAKINCASI VARMIDIR? TEŞEKKÜR EDERİM.

1 cevap

13 Şubat 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

Belgelenmesi gereken durumların tespit eden kişilerce hazırlanarak taraflar tarafından imzalanan belgeler tutanak olarak adlandırılmaktadır. Aksi ispat edilene kadar tutanak belgeleri hukuken geçerli olan belge durumundadır. Başka bir deyimle tutanak, herhangi bir olay, konu ve şahısla ilgili olarak yer ve zaman belirtmek suretiyle, mevcut turumu tespit etmek, gördükleri, duydukları ve bizzat yaptığı araştırmaları açıklamak üzere hazırlanan ve olay yerinde hazır bulunan ilgili şahıslara okutturularak, doğruluğu anlaşıldıktan sonra birlikte imza altına alınan yazılı belgeler” dır. Tutanaklar;

-Görevli memurlar tarafından düzenlenmelidir.

-Görev sırasında veya görevle ilgili konularda düzenlenmelidir.

-Yer ve zaman belirtilerek düzenlenmelidir.

-Mevcut durumu tespit etmek veya görülen, duyulan, konuşulan veya bizzat yapılan çalışmaları açıklamak için düzenlenmelidir.

-Olayda hazır bulunan ilgili kişilerle birlikte düzenlenmelidir.

-Olayda hazır bulunan kişilere okutturulması, okuma bilmeyenlere okunması gerekmektedir.

-Doğruluğu anlaşıldıktan sonra ilgili kişiler tarafından imzalanmalıdır.

-Tutanakları imzalama konusunda itiraz varsa nedenleriyle birlikte tutanakta belirtilmelidir.

                İşyerine gidilmesi sonucunda tahliye edilen yerin resimlendiği ve durumunun belgelendirildiği olayda görevli bir memur tarafından imzalanmasının raporlama olarak kabul edilebileceği, kiracının kiraladığı yeri tahliye ettiğini yazılı veya şifahi bildirmesi üzerine yerine gidilerek düzenlenen tutanağın en az iki memur tarafından imzalanması tahliye eden kiracının da hazır bulunması ve tutanağın birlikte imzalanması gerektiği görüşündeyiz. 

                Belediyeniz tarafından kiralanan yerin kira kontratına uygun olarak tahliye edilip edilmediği, varsa taşınmazla birlikte verilmiş taşınır mal vb. değerlerin (kapı, pencere, cam, çerçeve, sayaç vb.)  durumunda mevcut olup olmadığı, kırık, dökük, hasar zarar, ziyan vb. durumun bulunup bulunmadığı ileride hukuki bir sorun ve anlaşmazlık yaşanmaması bakımından kiracının da tahliye edilen taşınmazla ilgili teslimde  hazır bulunmasının gerektiği tavsiyeye değer görülmüştür. 

...