Başka bir kurumdan alınan iki faklı görüşün hangisi geçerli sayılır?

8 Mart 2022 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Aylin Y sordu
Merhabalar.Yapı yapılacak bir parsel için başka bir kuruma görüş sorulmuş ve ilgili kurum uygun görülmediğini belirten yazı göndermiş olup dilekçeye çıkış yapılmştır.Ancak aynı taşınmaz için başka bir arkadaş söz konusu dilekçeye çıkış işlemi yapılmadan önce aynı dilekçe üzerinden tekrar aynı kurumdan görüş istemiş çıkış işleminden sonra ikinci gelen görüşte belirli şartlar doğrultusunda sakınca görülmediği belirtilmiştir.Bu durumda aynı kurumdan aynı yer için elimizde farklı iki görüş mevcut olmuştur.Bu sepeble söz konusu parsel için verilen görüşlerlerden hangisi geçerlidir, görüş veren kurumun yazılardan birinin geçersiz sayıldığını belirtir yazı yazması gerekir mi?
     Cevap teşekkür ederim...

9 Mart 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca belediyenin hazırladığı ve belediye meclisinden kararlaştırılarak onaylanan Uygulama İmar Planı öncesinden ayrıca Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine göre Planların hazırlanmasında plan türüne göre katılım sağlanmak üzere anket, kamuoyu yoklaması ve araştırması, toplantı, çalıştay, internet ortamında duyuru ve bilgilendirme gibi yöntemler kullanılarak kurum ve kuruluşlar ile ilgili tarafların görüşlerinin alınması esas olduğu, yapı ruhsatları verilirken aynı kanunun 21 ve 22 nci maddesi uyarınca aranılan bilgi ve belgelerin sorgulanması ve noksansız bir şekilde ibrazının istenilebileceği,  3194 sayılı İmar Kanunu, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ve Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği uyarınca gerekli şartları taşıması halinde ruhsat verilebileceği aksi takdirde kurum görüşlerinin tutarlılığı şüpheli bulunan kurum ve kuruluşların görüşlerinin sizin için bağlayıcılığının olmayacağı,  ancak bahsettiğiniz kurumun  ikinci görüşünde de sakınca görülmediği belirtildiğine göre takdirinizde olmak üzere ikinci görüşüne itibar edebileceğiniz görüşündeyiz.