Sorum detaydadır. Cevabınız için şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

9 Mart 2022 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Nurali ÖZTÜRK sordu
Belediyemize ait ilçe merkezinde bulunan imara açık arsalarda konut yapılması düşünülmektedir. Belediyemizin ekonomik imkanları olmadığından bu arsaları, müteahitlere kat karşılığı verilmesi mümkün müdür? Verilecekse izlenmesi gereken yol nedir?

11 Mart 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun Belediyenin görev ve sorumlulukları başlıklı 14/a maddesinde; “Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla; ………….. sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. …..” Arsa ve konut üretimi başlıklı 69. Maddesinde; “Belediye; düzenli kentleşmeyi sağlamak, beldenin konut, sanayi ve ticaret alanı ihtiyacını karşılamak amacıyla belediye ve mücavir alan sınırları içinde, özel kanunlarına göre korunması gerekli yerler ile tarım arazileri hariç imarlı ve alt yapılı arsalar üretmek; konut, toplu konut yapmak, satmak, kiralamak ve bu amaçlarla arazi satın almak, kamulaştırma yapmak, bu arsaları trampa etmek, bu konuda ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ve bankalarla iş birliği yapmak ve gerektiğinde onlarla ortak projeler gerçekleştirmek yetkisine sahiptir.” Hükmü bulunmaktadır. Belediyeler Belediye bütçesinden harcamayı gerektirmeyen mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ihalelerini (kat karşılığı, arsa karşılığı inşaat vb.) 2886 sayılı Devlet İhale Kanun hükümlerine göre yürütebilmektedir.

Bu durumda belediyenizce 2886 sayılı Kanuna göre kapalı teklif usulünün uygulanması esasından hareketle,  inşaata ilişkin tapu bilgileri, imar durumu, uygulama projesi, keşif özeti, muhammen bedel gibi bilgi ve belgeleri içeren dokümanını hazırlayarak ilana çıkar ve belirtilen gün ve saatte 2886 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak ihaleyi gerçekleştirebileceğiniz görüşündeyiz. Belediyenizde teknik ve donanımlı personel bulunmaması halinde 4734 sayılı Kanun uyarınca danışmanlık hizmet alımı yapabilirsiniz. Ancak danışmanlık hizmetini yürütecek kişi veya firmanın açacağınız kat karşılığı inşaat ihalesine 4734 sayılı KİK 11 inci maddesi uyarınca katılamayacağını hatırlatmak isteriz.