Suç işleyen ve mahkumiyet alan işçinin iş akdinin feshi hakkında

23 Mart 2022 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Vahap sordu
Sayın Hocam;

696 Sayılı KHK ile Taşerondan (Belediye Şirketi) Belediyeye geçen bir işçi dışarıda işlediği adli bir suçtan dolayı 20 ay mahkumiyet almış ve cezası kesinleşmiş ise bu işçi; 4857 sayılı İş Kanununun 25/II (f. İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.) hükmü gereği iş akdinin feshi sağlanabilir mi? Burada belirtilen "işyerinde" ibaresi olayın işyeri dışında adli bir vaka olmasını da kapsar mı? Kişinin iş akdi fesih edilirse tazminat ödemek gerekir mi? Kişinin dosyası şirket tarafından tutulduğu, iş ve işlemleri şirket tarafından yapıldığı için bu işlemleri şirketin mi yoksa Belediyenin mi yapacağı hususlarında bilgiye ihtiyaç duyulmuştur.

Teşekkür eder saygılar sunarım.

23 Mart 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

4857 sayılı İş Kanunu’nun 17 ve takip eden maddelerde fesihle ilgili hükümlere yer verilmiş bulunmaktadır. Anılan kanunun 25 inci maddesinin II inci bendinin (f) fıkrası uyarınca İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılması ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi durumunda işverenin fesih hakkını kullanabileceğine ilişkin hüküm içermektedir. Ancak olayın işyerinde meydana gelmediği ve işverenle ilgili bir husus bulunmadığı dikkate alındığında 25-II/f) fıkrasının bahsi geçen işçiye uygulanamayacağı, bu nedenle 4857 sayılı Kanunun 17 inci maddesinde sayılan ihbar önellerine uyularak işlem yapılması gerektiği, 20 ay hüküm giymesinden kaynaklı zorlayıcı nedenlerden dolayı iş görme edimini yerine getiremeyecek olan işçinin anılan kanunun 25-III/IV bendi uyarınca işine son verilebileceği gibi işverenin takdirinde iş akdinin askıya alınabileceği düşünülmektedir.