Sorum detaydadır. Cevabınız için şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

30 Mart 2022 8- İhale kategorisinde Nurali ÖZTÜRK sordu
Belediyemize ait bazı taşınır (Trafikten çekme belgeli araç ve hurda) mallar 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu 45. maddesi uyarınca ihale yolu ile satışı yapılmıştır. İhale öncesi muamman bedel üzerinden %3 oranında geçici teminat bedeli alınmıştır. Bu iş ile ilgili olarak ayrıca %6 kesin teminat alınmalı mıdır? Ayrıca alınmış olan geçici ve kesin teminatların iadesi yapılmalı mıdır? Yapılacak ise ne zaman yapılmalıdır? Satışı yapılan mallarla ilgili olarak fatura kesilecek midir? ve KDV oranları ne olmalıdır?

30 Mart 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

İhaleye katılımda muhammen bedelin en az % 3 oranında geçici teminat alınacağı, ihale üzerinde kalan istekliden ise % 6 kesin teminat alınacağı ihale konusu işin mal ve hizmetin teslimi ile birlikte kesin teminatın iade edilmesi gerekmektedir. Satışını yaptığınız mal karşılığında fatura kesme zorunluluğu bulunmayan belediyenizce tahsil edilen bedel karşılığında alındı belgesi (makbuz) kesilmesinin yeterli olduğu, “İmalathane ya da fabrikalarda, imalat sırasında elde edilen metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam kırpıntı, döküntü ile talaşların teslimi 3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesine göre vergiden müstesnadır. İşletmelerin sahip oldukları sabit kıymetlerin faydalı ömürleri boyunca işletme faaliyetlerine katkı sağladıkları malumdur. Katma değer sağlamış sabit kıymetlerin normal kullanımları sonucunda hurda haline gelmeleri halinde, bunların tesliminde Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-g maddesi uyarınca KDV istisnası söz konusudur. Maddeye göre metal,  plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi KDV’den istisnadır. İstisna uygulaması, istisnadan vazgeçmemiş mükellefler için zorunludur. Bu bağlamda; belediye hurda satışlarının imalat veya fabrika çıktılarından kaynaklanan emtialar istisnalar arasında yer almadığı gibi hurda diye vasıflandırılan araç, gereç vb. taşınırların  bakım ve onarımının yapılması halinde tekrar kullanılabileceği dikkate alındığında, satış bedeli üzerinden % 18 KDV alınması gerektiği görüşündeyiz.