İyi günler üstad. Finansal kiralama ile ilgili sorum içeriktedir.

4 Nisan 2022 5- Mali Hizmetler kategorisinde Seyfi CAN sordu
İyi çalışmalar üstad. Finansal kiralama ile alınan bir makina teçhizatın ve bu kiralamaya ilişkin taksit ödemelerinin muhasebe kaydının nasıl yapılacağı konusunda yardımcı olabilir misiniz?

4 Nisan 2022 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 238 ve 239 uncu maddelerinde vadesi bir yılı geçmeyen finansal kiralama işlemleriyle ilgili borç hesaplarının 307 no.lu hesapta izleneceği, ertelenmiş finansal kiralama borçlanma maliyetleri hesabının 308 no.lu hesapta izleneceği ve vadesi bir yılı geçen finansal kiralama borçlarının 407 no.lu hesapta izlenmesi gerektiği hesabın niteliği ve işleyişine ilişkin hususlar anılan yönetmeliğin 307 ve 308 inci maddesinde açılanmış bulunmaktadır. Buna bağlı olarak ertelenmiş finansal kiralama borçlanma maliyetleri hesabının niteliği ve işleyişi Yönetmeliğin 309 ve 310 uncu maddesinde açıklanmış bulunmaktadır. Bu bağlamda finansal kiralama ile ilgili iş ve işlemlerinizin vadesi bir yılı geçmeyen 307, 308 hesaplarda, bir yılı geçen iş ve işlemlerinizin ise 407, 408 hesapta izlenmesi sonuç olarak ilgisine göre,  307, 308, 407, 408, 253, 254, 630, 830, 835, 103, 102, 905, 900 hesaplarının çalıştırılmak suretiyle muhasebe kayıtlarının yapılması gerektiği görüşündeyiz.